Refresh

This website np.pl.ua/2024/05/muzey-panasa-myrnoho-u-poltavi-hotuietsia-vidznachyty-175-littia-pysmennyka/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

Музей Панаса Мирного у Полтаві готується відзначити 175-ліття письменника

Музей Панаса Мирного у Полтаві готується відзначити 175-ліття письменника

15 травня об 11 годині на садибі письменника (вул. Панаса Мирного, 56) відбудуться урочистості з нагоди вшанування 175-ліття від дня народження Панаса Мирного – класика української літератури, автора першого соціально-психологічного роману в Україні, драматурга, перекладача, публіциста та редактора, культурного та громадського діяча.

Полтавський літературно-меморіальний музей Панаса Мирного запрошує гостей на спецпогашення ювілейних конвертів і марок та урочистості з нагоди ювілею.

В історію української літератури Панас Мирний увійшов як автор реалістично-психологічної прози. Розпочавши з традиційних для літератури першої половини XIX ст. оповідних жанрів, у зрілий період він створив великі епічні полотна, які склали цілий етап у розвитку української літератури.

Чиновником Панас Мирний був майже 40 років, дослужився до чину дійсного статського радника. Але справжнім покликанням для нього була літературна діяльність. Через цензурне переслідування українського слова у Російській імперії ранні твори письменника друкували за кордоном.

Згодом література так захопила Панаса, що він з ночі до ранку просиджував за письмовим столом. Тоді він придумав собі псевдонім Панас Мирний, під цим іменем з’явився його вірш “Україна” й оповідання “Лихий попутав”, які були надруковані у Львові в журналі “Правда”.

Марія Бойко

Перейти до вмісту