Ви тут:
Відео Суспільство ТОП-новина Україна 

27 листопада в Україні вшановують пам’ять жертв Голодоморів

27 листопада в Україні вшановують пам’ять жертв Голодоморів

Щороку у четверту суботу листопада Україна і світ вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років. Цьогоріч – це 27 листопада.

У фокусі інформаційної кампанії до 88-х роковин Голодомору – діти, як найвразливіша категорія жертв сталінського геноциду. А також, те, як розмовляти з сучасними дітьми та підлітками про Голодомор, щоб не травмувати, але водночас передати пам’ять про трагедію наступним поколінням, повідомляють в Українському інституті національної пам’яті.

Половина загиблих внаслідок Голодомору – діти та підлітки. Геноцид 1932–1933 років забрав життя орієнтовно 1,5 мільйона дітей віком до 10 років. На жахливих втратах серед цієї найвразливішої категорії суспільства внаслідок сталінської політики звертає увагу вулична соціальна реклама, яку розробив Український інститут національної пам’яті. Інститут надав банери для поширення в регіонах. Також усі охочі можуть завантажити соціальну рекламу у форматах для друку та соціальних мереж для безкоштовного поширення. Автор плакатів соціальної реклами Костянтин Поліщук.

Читайте також: “Щогодини помирали півтисячі”: доля дітей в часи Голодомору

27 листопада, о 16:00, усіх закликають традиційно запалити свічки у вікнах осель та на пам’ятних місцях у ваших містах і селах і таким чином вшанувати мільйони вбитих голодом українців. Нагадаємо, що традицію вшановувати жертв Голодомору засвіченою у вікні свічкою започаткував Джеймс Мейс. Американський історик у 1986–1987 роках очолював Комісію Конгресу США зі збору свідчень очевидців голоду. Джеймс Мейс став одним із героїв проєкту УІНП та UA:Перший Люди правди.

Читайте також: Вижили, бо невістка приносила додому сире тісто під полами кожуха”: унікальні документи та спогади очевидців про Голодомор на Полтавщині

Цього року виповнюється 100 років від часу першого масового голоду в Україні 1921–1923 років та 75 років від масового голоду 1946–1947 років. Український інститут національної пам’яті оприлюднив короткі ролики, щоб нагадати про два масові голоди, жертвами яких стали сотні тисяч українців.

“Урожай на півдні чудовий, тому питання життя і смерті для нас – зібрати з України 200-300 мільйонів пудів хліба”, – писав у травні 1921 року Володимир Ленін.

Викачування продовольства в період запровадження продрозкладки та політики “червоного терору” виснажило запаси українців. Масовий голод у південних регіонах України тривав до літа 1923 року. Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Національної академії наук оцінює втрати українців від надсмертності у 1921–1923 роках на рівні понад 935 тисяч осіб. 40% із них – діти до 14 років.

Читайте також: Дуже багато горя: спогади про Голодомор Марії Величко з Лютенських Будищ

Причиною голоду 1946–1947 років стала сукупність факторів: страшна посуха, повоєнна розруха та відсутність чоловічих рук для обробки землі, припинення постачання продовольства з США в межах ленд-лізу. А також – показове рішення Радянського Союзу відправляти зерно країнам Східної Європи, які теж постраждали від посухи, щоб довести світу переваги комунізму. Колгоспам поставили нереальне завдання – зібрати й відправити з України до Москви понад 360 мільйонів пудів зерна. Щоб виконати цей план, колгоспи збирали запаси з приватних селянських господарств. За оцінками фахівців Інституту демографії та соціальних досліджень надсмертність в Україні у цей період перевищила 700 тисяч осіб, понад чверть жертв – діти до 14 років. Багато свідків штучного голоду 1946–1947 років досі живі.

Голодомор –  акт геноциду українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР та Кубані. Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. Визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу законодавчо закріплене Законом України “Про Голодомор 1932-1933 років в Україні”, ухваленим Верховною Радою України 28 листопада 2006 року. Постановою Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 р. Й.Сталіна, В.Молотова, Л.Кагановича, П.Постишева, С.Косіора, В.Чубаря, М.Хатаєвича визнано винними в організації Голодомору.

Перейти до вмісту