Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

5-й етап вакцинації проти COVID-19: як на Полтавщині щеплюватимуть усіх охочих

21 липня в Україні розпочався 5-й масштабний етап вакцинальної кампанії проти COVID-19. Це означає, що отримати вакцину можуть всі охочі віком від 18 років.

Втім, в першу чергу щеплюватимуть людей літнього віку, людей, які мають супутні захворювання та інші вразливі групи населення.

На Полтавщині доступні такі вакцини: Comirnaty/Pfizer-BioNTech, CoronaVac/Sinovac Biotech, AstraZeneca (Covishield, SKBio) та Moderna. В області працюють п’ять Центрів вакцинації (Полтава, Кременчук, Горішні Плавні, Миргород, Лубни), де можна щепитись вакцинами Pfizer та CoronaVac.

Читайте також: Центри вакцинації проти COVID-19 на Полтавщині працюватимуть щоденно

У Полтаві Центр вакцинації знаходиться на третьому поверсі торгово-розважального центру “Київ”. Для проведення щеплень виділили два приміщення: одне для вакцинації Pfizer, інше — для Coronavac. Як говорять лікарі, так зробили, щоб розділити черги людей, які хочуть вакцинуватись різними вакцинами.

Щоб вакцинуватись, людині потрібно мати паспорт, декларацію з сімейним лікарем або ідентифікаційний код.

“Запас вакцин по Полтавській області є у достатній кількості. Питання, що вакцини може не вистачити, немає. Щодо CoronaVac, то зараз ведуться перемовини, щоб ця вакцина також була включена європейськими країнами для отримання COVID-паспорту для виїзду за кордон. Усі вакцини є сертифіковані, мають увесь необхідний перелік документів і допущені до вакцинації”, – розповів на брифінгу голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.

Вакциною AstraZeneca (Covishield, SKBio) та Moderna щеплюють організовані колективи.

Читайте також: Полтавщина отримала 60 тисяч доз вакцини Moderna

“Вже на сьогодні в області щеплення отримали понад 215 тисяч людей. Дві дози отримали близько 80 тисяч осіб. Списки організованих колективів є, спочатку вони могли записатись через “Дію”, знаходились у черзі очікування. За нашими даними, зобов’язані вакцинувати 1500 колективів. Ця робота щоденно ведеться. Є 14 мобільних бригад, які готові щеплювати колективи. Вакцину Moderna отримали найвіддаленіші куточки області. Щойно ми завершимо вакцинацію організованих колективів, всі охочі також зможуть отримати щеплення вакциною Moderna”, – розповів директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

Окрім Центрів вакцинації, у сільській місцевості отримати щеплення можна у пунктах вакцинації (всього в області 93), які знаходяться в амбулаторіях. Також працюють 52 мобільні бригади.

Про важливість вакцинації полтавців будуть інформувати через смс-повідомлення.

“У рамках меморандуму, підписаного у 2020 році з компанією Vodafone, ми плануємо розсилку СМС-повідомлень людям. А також впроваджувати інші заходи, щоб всіляко повідомляти і роз’яснювати, що зробити щеплення – це просто, потрібно і важливо для життя. Зараз ми отримуємо повідомлення про четверту хвилю пандемії, яка шириться світом. Нас це дуже хвилює. Тому потрібно максимально підготувати населення до нової хвилі захворюваності”, – розповів Олег Синєгубов.

Читайте також: НАН України прогнозує ймовірність «вибухових темпів» зростання захворюваності на COVID-19

Три варіанти, як пройти щеплення:

-у кабінеті щеплення (через сімейного лікаря чи реєстратуру лікарні)

-у Центрах вакцинації (можна записатись на щеплення телефоном, або жива черга)

-в організованих колективах (за попереднім записом приїде мобільна бригада).

Нагадаємо, запис на вакцинацію через “Дію” більше не працює.

Перейти до вмісту