Ви тут:
Відео Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтавському пологовому будинку відкрили нове відділення для передчасно народжених дітей

У Полтавському пологовому будинку відкрили нове відділення для передчасно народжених дітей

18 січня у Полтавському міському пологовому будинку урочисто відкрили відділення постнатальної реабілітації та ІІ етапу виходжування новонароджених дітей. Тут лікарі зможуть надавати медичну допомогу дітям, які народились вагою від 500 грамів.

Участь у відкритті відділення взяли перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, міський голова Полтави Олександр Мамай.

До цього таких діток після народження направляли до першої міської дитячої лікарні Полтави, де вони проходили курс виходжування і реабілітації. Це було не зручно ні з точки зору транспортування, ні для здоров’я малюків. Згодом у пологовому будинку обладнали кілька відділень. Тепер же тут створене повноцінне відділення для передчасно народжених дітей.

Вже як півтора роки ми самостійно виходжуємо діток і не переводимо їх у дитячу лікарю. Для цього пристосували післяпологове відділення, виділили кілька палат. А основна частина дітей перебували у відділенні інтенсивної терапії новонароджених. Тепер, з новим відділенням, будемо працювати на повну потужність. Сюди переводитимуть діток через 5-7 діб після того, як вони були у дитячій реанімації. Тут перебуватимуть діти, які потребуватимуть подальшого виходжування. Наприклад, діти народжені з вагою 1-1,5 кг. І щоб вона досягла 2-2,5 кг, потрібно 2-3 місяці перебувати у пологовому будинку. Після цього виписка додому для дитини буде безпечною”, – розповіла директор Полтавського міського пологового будинку Наталія Удовицька.

У реанімаційному блоці відділення є спеціальний транспортний кювез з функцією ШВЛ. Ним користуються, щоб перевести дітей за потреби у реанімацію, хірургічне чи травматологічне відділення. Тоді дитину в кювезі разом з апаратом ШВЛ транспортують у “швидку” і перевозять в лікарню. Таким чином, вдається мінімізувати негативний вплив під час транспортування дитини.

Одночасно у відділенні можуть перебувати 14 діток, повністю укомплектовані меблями і обладнанням 10 палат, де разом з дітками зможуть перебувати і мами. Тут є інкубатори для новонароджених, дитячі ліжка із підігрівом, дорослі функціональні ліжка, медичні меблі, монітори пацієнтів та інше медичне обладнання.

За словами голови Полтавської громади Олександра Мамая, з міського бюджету на обладнання і ремонт відділення виділено більше, ніж 20 млн грн.

Нагадаємо, нещодавно у 1-й міській лікарні Полтави відкрили оновлене відділення екстренної меддопомоги після реконструкції.

 

Перейти до вмісту