Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Імунізація проти COVID-19 на Полтавщині: де та якими вакцинами щеплюють

21 липня розпочався 5-й  етап вакцинальної кампанії проти COVID-19. Це означає, що отримати вакцину можуть всі охочі віком від 18 років.

На Полтавщині доступні такі вакцини: Comirnaty/Pfizer-BioNTech, CoronaVac/Sinovac Biotech, AstraZeneca (Covishield, SKBio) та Moderna, повідомили у Полтавській ОДА.

В області працюють вісім Центрів вакцинації (Полтава, Кременчук, Горішні Плавні, Миргород, Лубни) та 93 пункти щеплення.

Імунізація у центрах вакцинації

У Полтаві, Кременчуці, Миргороді, Горішніх Плавнях та Лубнах відкрили центри вакцинації. Вони працюють щодня з 9:00 до 18:00.

Адреси й телефони центрів вакцинації:

– Полтава, Торгово-розважальний центр «Київ», вулиця Зіньківська, 6/1а, тел. 0951286662;

– Полтава, Палац дозвілля «Листопад», вулиця Соборності, 58, тел. 0951286662;

– Полтава, відокремлений корпус кардіологічного диспансеру, вулиця Івана Мазепи, 21, тел. 0951286662;

– Кременчук, Кременчуцький ліцей №11 «Гарант», вулиця Першотравнева, 53, тел. 0633379150;

– Кременчук, колишнє приміщення поліклініки №4, проспект Лесі Українки, 80, тел. 0635391521;

– Миргород, Міський будинок культури, вулиця Гоголя, 141/1, тел. 0995490091;

– Лубни, кінотеатр «Київська Русь», проспект Володимирський, 16, тел. 0954171117;

– Горішні Плавні, відокремлений адмінкорпус ПрАТ «ГЗК», вулиця Будівельників, 16, тел. 0675309331.

Чи треба записуватися на щеплення у центрі вакцинації та що з собою мати

На щеплення до центру вакцинації попередньо записуватися необов’язково. Достатньо мати з собою паспорт, декларацію з сімейним лікарем або ідентифікаційний код. Тестуватися на антитіла чи антигени до COVID-19 перед чи після щеплення не потрібно.

Читайте також: На Полтавщині йде тенденція до збільшення кількості випадків захворювання на COVID-19, – Віктор Лисак

Вакцинація проти COVID-19 є добровільною. Перед щепленням необхідно заповнити згоду безпосередньо в центрі вакцинації.

Імунізація у пунктах щеплень

Жителям невеликих селищ і сіл зручно буде вакцинуватися в пунктах щеплення. Їх в області 93. Розташовані вони в амбулаторіях. Адреси й телефони пунктів вакцинації шукайте в розділі “Полтавська область” за посиланням. Записуватися на вакцинацію необхідно за вказаними телефонами. Якщо контакти не відповідають, необхідно повідомити за номером Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА – 0800505032. Із собою необхідно мати паспорт, декларацію з сімейним лікарем або ідентифікаційний код.

Вакцинація за допомогою мобільних бригад

Мобільні бригади щеплюють професійні групи (медиків, освітян, військових, соціальних працівників, працівників органів державної влади та ін.); організовані колективи із більше ніж 50 людьми; маломобільних громадян. Із собою необхідно мати паспорт, декларацію з сімейним лікарем або ідентифікаційний код. На щеплення вас запише роботодавець. Маломобільні громадяни можуть звернутися до контакт-центру за номером 0 800 60 20 19.

Щеплення в пересувних пунктах вакцинації

У Полтаві й на території інших громад працює пересувний комплекс для вакцинації проти коронавірусу. Час роботи й місце розташування автівок можна дізнатися на сайті Полтавської ОДА.

Якими вакцинами імунізують на Полтавщині

AstraZeneca

AstraZeneca (Covishield, SKBio) індійського, корейського та італійського виробництва – це векторна вакцина, яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 12 тижнів. Першу і другу дозу можна отримати вакциною AstraZeneca, виробленою на різних майданчиках. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Детальніше про вакцину.

Coronavac

CoronaVac – це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Детальніше за посиланням.

Comirnaty

Comirnaty – це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Читайте більше за посиланням.

Moderna

Moderna – це мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною компанією Moderna. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Докладніше про вакцину

Які бувають реакції на вакцину

Після отримання вакцини дехто може відчувати побічні реакції. Вони є нормальними й минають за кілька годин/днів після вакцинації. Після введення вакцини організм певним чином формує імунну відповідь, яка захистить від важкого перебігу та ускладнень від хвороби.

Після вакцинації пацієнт має залишатися у місці проведення вакцинації для спостереження принаймні протягом 30 хвилин на випадок виникнення алергічної реакції.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію

Це український документ про зроблені дві дози щеплення, який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. Таке свідоцтво можна отримати лише в паперовому форматі українською та англійською мовами. Щоб одержати сертифікат, достатньо звернутися до свого сімейного лікаря. Можна використати для перетину державних кордонів відповідно до міжнародних медико-санітарних правил.

Перейти до вмісту