Ви тут:
Відео Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Гепатит – не вирок, він лікується: на Полтавщині протягом місяця інформуватимуть населення щодо профілактики гепатитів

Вірусні гепатити займають домінуюче місце і складають 30% усіх інфекційних захворювань. В Україні, за оцінками експертів, до 5% населення інфіковано вірусом гепатиту С та від 1% до 2,5% – вірусом гепатиту В.

Під медичним наглядом перебуває лише незначна частина інфікованого населення. Більшість людей навіть не здогадуються про свою хворобу, тому і не мають доступу до лікування. Про це розповіли на пресконференції в ОКІА “Новини Полтавщини” 22 липня.

“У Полтавській області під спостереженням медиків знаходяться 5 тисяч осіб, хворих на гепатит С. Хоча, за даними науковців, повинно бути діагностовано 5% від кількості жителів. На Полтавщині близько 1 млн 300 тисяч населення, тож 5% – це понад 60 тисяч людей. Зрозуміло, що багатьох хворих не діагностують. Люди, які мають гепатит, своєчасно не лікуються і поширюють інфекцію. Хворих на гепатит В зареєстровано 18,5 тисяч осіб. Дітей, хворих на гепатит С, 10 осіб, на гепатит В — 9”, – розповіла в.о. директора КП “Полтавський обласний центр громадського здоров’я” Ніна Дурдикулиєва.

Зараз в Україні в достатній кількості наявні ліки від гепатитів. Головна проблема полягає в тому, що люди не знають про вже закуплені за бюджетні кошти ліки для лікування гепатитів. Тому для людей – це безкоштовно.

“На сьогодні в Україні є 10 тисяч 118 схем лікування. Раніше це було дороговартісно. Зараз ліки закуплені за бюджетні кошти. Скоро закінчиться термін використання цих ліків. Виходить, що ліки пропадають, а люди вважають, що доступу до них немає. Вони є. Для людей безкоштовні. На базі Полтавської обласної клінічної лікарні знаходиться майже тисяча схем. А минулого року пролікували всього 488 осіб. Більше того, послуга тестування на ВІЛ і гепатит входить в пакет НСЗУ”, – прокоментував консультант БО “Світло надії” Сергій Жук.

Маршрут пацієнта

Будь-який житель Полтавської області може звернутись до свого сімейного лікаря для тестування на наявність або відсутність гепатитів В або С. Також можна звернутись до центральної районної лікарні, де є кабінети довіри, для консультації та тестування. Заявки на лікування діагностованих хворих потрапляють до обласної інфекційної лікарні, де зберігаються ліки. Потім ці ліки за заявкою районних інфекціоністів направляють для лікування людей. За словами медиків, 95% хворих протягом 3-6 місяців виліковуються. Головне — своєчасно діагностувати та розпочати лікування.

Читайте також: 26 липня на Театральній площі Полтави тестуватимуть на вірусні гепатити

28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом. Протягом серпня на Полтавщині триватиме місячник інформування населення про профілактику гепатитів.

“Будемо долучатись до інформаційної кампанії. Маємо готові інформаційні друковані матеріали, які підготовлені Центром громадського здоров’я, про лікування та профілактику гепатитів. Протягом місячника передбачено перелік заходів: виступи на телебаченні, радіо, публікації на сайтах, друкованих ЗМІ, соцмережах на тему гепатитів. Людям потрібно переконатись, що гепатит – не вирок, від нього можна вилікуватись і жити повноцінним життям”, – зазначила директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА Вікторія Пилипенко.

Довідково. Гепатити – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Найбільш поширені вірусні гепатити А, В, С.

Гепатит А (хвороба Боткіна) вважається хворобою брудних рук. Інфікуватися вірусом гепатиту А можна при вживанні забруднених продуктів.

Гепатит В “підходпити” можна в тату- чи манікюрному салоні, під час пірсингу, голковколювання або лікування у стоматолога, в ході операцій та інших медичних процедур, пов’язаних з ін’єкціями. Передається від матері до дитини та статевим шляхом. У хронічній стадії призводить до розвитку цирозу та раку печінки.

Гепатит С називають “ніжним убивцею” за його тривалу безсимптомність та агресивність. За 10-30 років він призводить до серйозних порушень печінки, включаючи цироз, печінкову недостатність, рак. Передається при безпосередньому контакті з інфікованою кров’ю, через шприци та голки, прилади татуювання, пірсингу.

Перейти до вмісту