Ви тут:
Відео Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині для збереження народних промислів планують створити підприємство “Опішнянська артіль”

В Опішнянській громаді на Полтавщині створюють комунальне підприємство “Опішнянська артіль”. Це буде осередок збереження гончарства, яким відома Опішня в Україні.

Вже розробили айдентику, бренд Опішні. Наразі займаються конкретними кроками щодо збереження народних промислів. Планують створити невелику базу з виробництва гончарних виробів, де гончарі навчатимуть молодих фахівців цьому ремеслу та створюватимуть популярні товари.

Про це розповів голова Опішнянської громади Микола Різник під час наради “Перспективи розвитку туризму” за участі представників Міністерства культури та Державного агентства розвитку туризму у Полтавській ОДА.

“Ми зіштовхнулись з проблемою, що людей, які займаються промислами, зокрема гончарством, залишилось небагато. У них немає ні умов роботи, ні продажу. Тому, ми вирішили створити комунальне підприємство “Опішнянська артіль”, яке об’єднає кілька напрямків: навчання, виробництво, промоцію та продаж. Плануємо зробити невелику базу виробництва — облаштувати місця для гончарів. Ми готові надавати майстрам місця, навіть, безкоштовно, аби вони виготовляли те, що продається”, – розповів голова громади.

Вже розробили проєкт виробничої бази.

Нагадаємо, в Опішні у 2019 році вперше провели “Opishnya SlyvaFEST”.

Продавати продукцію планують на ринках. Один з таких організують на автостанції. Вже розробили дизайн яток для продажу опішнянської кераміки.

“Продукцію треба десь продавати. На Полтавщині закриваються автостанції. В Опішні її хотіли закрити вже кілька разів, але ми викупляємо це приміщення. Вже розробили концепцію, як переробити стару автостанцію. Будемо створювати гончарний ринок, розробили дизайн яток, де вони мають стояти. Також буде невеликий виставковий зал, кафе. Плануємо зробити ребрендінг, щоб люди приїжджали в Опішню і купляли опішнянську кераміку”, – розповів Микола Різник.

Читайте також: В Опішнянській громаді розігрують брендові футболки та еко-сумки

Голова громади впевнений, що завдяки таким діям вдасться зберегти традиції народних промислів, залучити туристів та дозволити місцевим майстрам заробляти й виготовляти гончарні вироби.

 

Перейти до вмісту