Ви тут:
децентралізація Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

OPISHNYA SLYVAFEST: на Полтавщині вперше провели сливовий фестиваль

14 вересня у селищі Опішня Зіньківського району на Полтавщині вперше провели культурно-гастрономічний “Opishnya SlyvaFEST”. Це проект-переможець у цьогорічному Всеукраїнському конкурсі “Малі міста — великі враження”.

Нагадаємо, в Омельницькій ОТГ яскравими барвами відбуяв фестиваль “Чарівна симфонія козацтва”. Це другий проект-переможець з Полтавщини у конкурсі “Малі міста — великі враження”.

Голова Опішнянської ОТГ Микола Різник розповідає, що, подавши проект фестивалю на конкурс, хотіли таким чином відродити бренд опішнянської сливи, який з часом забувся.

«Опішнянська слива була відома давно, але трішки призабулась, оскільки на перше місце вийшов бренд гончарства. В Опішні були і яблуневі, і сливові сади. У кожного в дворі росли сливи. У моїй бабусі і дотепер збереглась у хаті сушня, де сушили сливи. Раніше сюди люди приїжджали з різних міст і закупляли сливи оптом. Як з’явилась ідея? До нас приїхали проводити семінар активні громадяни і розповіли, що в Іспанії є фестиваль помідорів, де ними всюди кидаються. І ми подумали – чому б у себе не провести фестиваль адже маємо сливи», – говорить Микола Різник.

Згідно з умовами конкурсу, фінансування фестивалю від Міністерства культури України склало 350 тисяч гривень і 150 тисяч гривень з місцевого бюджету. За словами голови ОТГ, свято обійшлося дорожче, адже необхідно було налагоджувати інфраструктуру й робити дороги.

Привітала з першим фестивалем і директор Департаменту економічного розвитку торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА Інна Іщенко.

«“Малі міста — великі враження” це не просто лозунг, а це дійсно поштовх  для того, щоб такі об’єднані громади, як Опішнянська, розвивалися. Завдяки такій завзятості, ініціативності, проявленій креативності ми сьогодні бачимо, як підготовлена інфраструктура і всі ви до такого свята. Надзвичайно велика кількість смаколиків, посмішок, дітей, батьків. Бажаю процвітання, розвитку і надзвичайно великих вражень від таких свят, які повинні стати гарною традицією в Опішнянській ОТГ»

На “Opishnya SlyvaFEST” розташувалось Містечко майстрів, де можна було придбати гончарні вироби, екосумки, прикраси, працювали фотозони, розваги для дітей, food-зони. Але головний акцент організатори зробили на сливі. Кожен міг скуштувати пироги зі сливами, слив’янку чи разом з етнографом Оленою Щербань приготувати шпундру з чорносливом.

На свято також завітав телеведучий і кулінар Костянтин Грубич, який розпитував місцевих господинь рецепти страв зі сливами.

«Ми повинні відродити славу опішнянських слив і нехай сьогоднішній SlyvaFEST буде першою ластівкою. Не вирубуйте сади, не садіть щось інше, окрім слив. Тому що горіхи ростуть всюди, а такі сливи лише в Опішні», – зазначив зі сцени Костянтин Грубич.

Як зізнався голова Опішнянської ОТГ Микола Різник «Новинам Полтавщини», такий фестиваль планують проводити щороку, щоправда, змінять дату.

«Ми плануємо, що це буде сталий проект, проводитимемо фестиваль щороку, але перемістимо в даті на 5 вересня. Тому що клімат змінюється і сливи дозрівають раніше»