Ви тут:
Суспільство Україна 

“Велику реставрацію” варто пристосувати до туристичних маршрутів, – директор заповідника “Софія Київська”

Директор об’єкту Світової спадщини ЮНЕСКО заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська впевнена, що об’єкти “Великої реставрації” варто пристосовувати до туристичних маршрутів.

Адже після реставрації до об’єктів культурної спадщини мають приїжджати туристи. Про це вона розповіла на Всеукраїнському форумі “Україна 30. Культура. Медіа. Туризм”.

“Моє велике переконання, що 3 роки — це замалий термін. Можна показати невеликі результати, але реставрувати велику кількість пам’яток в Україні дуже важко. Їх в Україні 130 000, десь 80 чи може більше відсотків пам’яток знаходяться в поганому стані. «Велику реставрацію» варто було б пристосувати до туристичних маршрутів. Тут має працювати і бізнес. Бізнес в тому плані, що реставрувати пам’ятку — це одне. А як наповнити цю пам’ятку, щоб вона заробляла, — це інше питання. Це дві дії, які мають бути сумісними. І без бізнесу тут дуже важко обійтися, тому що, якщо ми подивимося на туристичні маршрути Західної України, я б дивилася на реставрацію пам’ятки, на дороги, на готелі, ресторани та компанії, які б перевозили тих туристів. Багато пам’яток належать приватним власникам. І поки що нема моментів, які б стимулювали приватного власника зберігати пам’ятки місцевого або національного значення”, – заявила Неля Куковальська.

Нагадаємо, за три роки проєкту “Велика реставрація” планують відремонтувати 150 об’єктів культурної спадщини.

Перейти до вмісту