Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

Замість банальної піци: полтавець навчив варити борщ Лесі Українки

Уродженець Полтави, відомий ведучий програми “Знак якості” Костянтин Грубич поділився на своєму каналі в YuoTube унікальним секретним рецептом борщу, що готували для видатної Лесі Українки.

Так, на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук Костянтин Грубич розповів рецепт червоного борщу, який готували у сім’ї видатної українки.

Також він повідав предісторію флешмобу, як вчителька підштовхнула дітвору замість банальної піци розшукати рецепти і приготувати улюблені страви Лесі Українки.

Унікальний перепис рецепту “лизаветоного борщу” передавали з покоління в покоління:

“Це “Лизаветин борщ”. Баба Лизавета та її чоловік Купер’ян – колишні кріпаки бабусі Лесі Українки Єлизавети Драгоманової з Полтавщини. Лизавета працювала у неї кухаркою 40 років, Купер’ян допомагав у господарстві. Баба Лизавета прожила більше 100 років, померла у 1918-му. Про славний Лизаветин борщ є згадки у родинному епістолярії. Його секрет полягав у прикисленні борщу яблуком-антонівкою. Ось перепис Лизаветиного борщу від Ізидори Косач-Борисової, гадяцької родички Лесі Українки, яка емігрувала до США”, – розповів Грубич.

 

Спершу курку потрібно варити до готовності та процідити відвар. Обчищені і промиті буряки нашаткувати соломкою, скропити щедро буряковим квасом та присолити. Перемішати з нашаткованим соломкою яблуком-антонівкою. Покласти їх у глибоку сковорідку з накривкою, додати жир, зібраний з відвару, і тушкувати до напівготовності.

Тепер цибулю, обчищене і помите коріння моркви та петрушки нашаткувати соломкою і легенько обсмажити у маслі. У проціджений відвар покласти нарізану частками картоплю. Довести до кипіння, а тоді додати нарізану кубиками свіжу капусту і варити ще протягом 15 хвилин.

Далі у відвар покласти тушковані з яблуком буряки, злегка підсмажене разом з цибулею коріння моркви і петрушки, перець. А також розтерте у ступі і підсмажене пшоно, розведене відваром. Ще протягом 5 хвилин кип’ятити, а тоді заправити товченим із зеленню петрушки і часником салом. Довести страву до кипіння і дати настоятися 20-30 хвилин. Подаючи на стіл, у борщ покласти порцію м’яса, сметану і посипати зеленню петрушки.

Читайте також: “Леся Українка.150 імен” та Косач Talks: в Україні запустили мистецький проєкт до ювілею української письменниці

Система Orphus