Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

У Полтаві відзначать сторіччя створення УВО відкриттям інформаційної пам’ятної дошки Євгену Коновальцю

Полтавців запрошують на церемонію відкриття інформаційної (анотаційної) пам’ятної дошки  Євгену Коновальцю з нагоди сторіччя створення Української військової організації (УВО).

Про це повідомили Полтавському офісі Північно-Східного відділу УІНП.

Патріотична громадськість Полтавщини ( зокрема, Краєзнавчо-історичний клуб ім. Федора Борківського при Полтавській ЦМБ,  Ліга громадських організацій «Громада Полтавщини», Полтавська обласна організація ОУН, Полтавський осередок ГО «Сокіл» , Полтавська обласна організація ВГО «Товариство українських офіцерів», ГО «Козацька громада Полтавської області», Громадська Рада  при Полтавській обласній раді) за участю співробітників Українського інституту національної пам’яті (УІНП) відзначить сторіччя з часу заснування Української військової організації (УВО) та вшанує полковника Євгена Коновальця, який керував одним із найбоєздатніших підрозділів армії УНР – корпусом Українських Січових стрільців, у 1920 році очолив УВО, також став першим головою

Організації українських націоналістів.

«На виготовлення бюджетні кошти не витрачалися, їх зібрано громадськістю шляхом пожертв полтавців. Встановлення інформаційної (анотаційної) пам’ятної дошки підтримано Полтавською міською  комісією з питань найменування та перейменування елементів міського середовища та інфраструктури, увічнення пам’яті осіб та подій, художньою радою при Полтавській міській раді й погоджено рішенням виконкому Полтавської міськради», – повідомив член цієї топонімічної комісії, один із ініціаторів появи нового місця пам’яті, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар. 

Читайте також: Громадськість Полтавщини збирає кошти на виготовлення пам’ятної дошки Євгена Коновальця  

Інформаційну (анотаційну)  дошку, присвячену Коновальцю буде відкрито на фасаді будівлі полтавської ЗОШ №34 Полтавської міської ради, яка розташована за адресою: бульвар Євгена Коновальця, 8.

Відкриття дошки відбудеться в середу, 9 грудня об 11:00.

Читайте також: У Полтаві вшанували очільника ОУН Євгена Коновальця

ДОВІДКОВО: Згідно з Законом «Про правовий статус та вшанування борців за незалежність України у 20 ст.» УВО й ОУН  визнано організаціями, які боролись за незалежність у 20 ст. У Полтаві в рамках декомунізації у 2016 році бульвар комуністичного військового злочинця маршала Конєва перейменовано на честь Євгена Коновальця. Цьогоріч з ініціативи УІНП Верховна Рада прийняла Постанову «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році», згідно з якою 100-річчя з часу заснування УВО відзначається на державному рівні. Українська військова організація (УВО) – підпільна   формація, яку заснували у 1920 році  старшини Січових Стрільців та Української  Галицької Армії. Очолював УВО Євген Коновалець. Головною метою УВО була підготовка українців до здобуття власної національної самостійної державності. Для цього здійснювалася організаційна робота, видавалася і поширювалася пропагандистська література, накопичувалася зброя, організовувалися акції саботажу та інші революційні акти, наприклад, нищення символів польського шовінізму, підпали садиб польських шовіністів, руйнування окупаційних ліній зв’язку тощо. Згодом УВО стало однією з основних організацій, які увійшли у новостворену Організацію Українських Націоналістів. Євген Коновалець – військовий і політичний діяч, полковник Армії УНР, творець і очільник формації Січових стрільців, комендант УВО, перший голова Організації українських націоналістів, один з ідеологів українського націоналізму  народився 14 червня 1891 року в Зашкові на Львівщині. Об’єднав у боротьбі за державність і галичан, і наддніпрянців. Водночас його постать стала своєрідним «містком» між двома поколіннями борців за незалежність України: генерацією Української революції 1917-1921 і повстанцями 1940-х.

Перейти до вмісту