Ви тут:
Суспільство 

Астрономічне диво: у небі засяє Вифлеємська зірка

У день зимового сонцестояння, 21 грудня, можна спостерігати унікальне явище – зближення двох планет Сонячної системи. Юпітер і Сатурн підійдуть один до одного на мінімальну відстань. Востаннє таке явище було 800 років тому.

У грудні планети Сонячної системи Юпітер і Сатурн утворять яскраву “зірку”, яка, за теорією деяких учених, є Вифлеємською. Також це явище називають космічним або позаземним поцілунком, Великим з’єднанням, пише zik.ua.

Юпітер і Сатурн зблизяться на відстань 1/5 діаметра Місяця вперше за 800 років. Орбітальні рухи зближують дві планети кожні 19,6 року, і наступні “з’єднання” можна буде побачити 5 листопада 2040 року та 10 квітня 2060 року.

При цьому деякі вчені пов’язують описану в Біблії Вифлеємську зірку саме зі “злиттям” Юпітера та Сатурна. Зокрема, німецький астроном Йоганнес Кеплер у 1614 році висловив думку, що Вифлеємська зірка, відповідно до історії Різдва, могла бути саме зближенням планет.

Зближення планет триватиме в період з 16 по 25 грудня – у ці дні видима відстань між Сатурном і Юпітером відповідатиме одній п’ятій діаметра Місяця. Неозброєним оком планети будуть виглядати як одна точка.

Спостерігати за зближенням Юпітера і Сатурна можна буде з будь-якого місця на Землі, але за ясного неба. Наближені планети будуть з’являтися низько на західному небі приблизно за годину після заходу Сонця щовечора. Дата і точний час Великого з’єднання Юпітера і Сатурна – 21 грудня о 21:21.

Астрологи прогнозують значні зміни після 21 грудня, однак вони відбудуться не відразу. Передбачають появу нового світопорядку, не виключені реформи у верхівці влади, черговий вито́к її розвитку, зміна конфігурації.

Експерти радять 21 грудня о 21:21 загадати бажання, адже саме в цей час розпочнеться новий 20-річний планетарний цикл. Щоб у житті все було добре, 21 грудня варто приділити увагу рідним і людям, близьким серцю. Позбавлення від шкідливих звичок також може позитивно вплинути на здоров’я та удачу.

Фото: ілюстративне

Перейти до вмісту