Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

13 листопада – Міжнародний день людей з порушенням зору

13 листопада у світі відзначають Міжнародний день людей з порушенням зору.

Як зазначають в ЮНІСЕФ, сьогоднішній день — ще одна спроба поінформувати про те, як ми можемо допомогти таким людям і діткам пізнавати світ довкола нас по-іншому.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі налічується майже понад 285 мільйонів людей із порушенням зору, з них 45 мільйонів повністю незрячі. Приблизно 90% людей, які страждають від порушень зору, мешкають в країнах що розвиваються.

В Україні точної офіційної статистики щодо кількості людей з порушеннями зору немає, за неофіційними даними, – це приблизно 100 тисяч людей, з них понад 10 тисяч – діти.

Декількома порадами поділилася Олеся Яскевич, чий син Матвійко з дитинства незрячий:

“Говорити. Багато говорити, описувати все навколо, кожну дію, крок і дотик. Дозволяти. Це допоможе краще пізнати світ навколо. Куштувати. Що стосується їжі — максимально намагатися дати все скуштувати: показувати продукти і те, що з ними можна зробити. Помічати моменти, навіть найменші і незначні, тому що саме з них складається наше житті. Любити — безумовно і просто так”, – радить жінка.

Основні патогенні чинники, що ведуть до порушення зору

  • генетичні – в 75% зорових порушень: місцеві і загальні інфекції, нейроінфекції, порушення обміну речовин, спадкові захворювання (катаракта, природжена глаукома, атрофія зорового нерва, короткозорість),
  • травми й аномалії розвитку очного яблука,
  • зовнішні і внутрішні негативні дії, що мали місце в період вагітності,
  • захворювання периферичних відділів ока – рогівки, кришталика.
Перейти до вмісту