Ви тут:
Суспільство Україна 

У «Слузі Народу» зареєстрували Постанову про перенесення другого туру виборів, – КВУ

У Верховній Раді України зареєстровано проект Постанови №4234, яким пропонується не проводити другий тур виборів в період дії карантину. Автор проекту – Грищенко Тетяна, народний депутат від «Слуги Народу». Дата реєстрації Постанови – 20 жовтня.

Про це повідомляє Комітет виборців України

Текст документу на разі відсутній на веб-сайті Верховної Ради України, однак його фото вже було оприлюднено низкою українських ЗМІ. Згідно з документом пропонується внести зміни до Постанови Верховної Ради України «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році», передбачивши, що повторне голосування з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальні громади з кількістю виборців до 10 тисяч), сільського, селищного, міського голови не призначається і не проводиться в період дії карантину.

“Таким чином, у першу чергу, мова йде про ініціативу щодо відтермінування другого туру виборів міських голів у великих містах (з кількістю виборців понад 75 тис.). Відповідно до Виборчого кодексу України другий тур виборів має відбутися у разі, якщо жоден кандидат на посаду міського голови не набере в першому турі 25 жовтня більше половини голосів виборців, які взяли участь в голосуванні”, – йдеться у повідомленні КВУ.

КВУ вважає, що ініціатива щодо відтермінування другого туру виборів до завершення карантину суперечить Конституції України і порушує виборчі права громадян. Відповідно до Конституції України відтермінування виборів, в тому числі, другого туру голосування можливе лише в умовах введення воєнного чи надзвичайного стану. Згідно із ст. 64 Конституції України в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.


У «Слузі Народу» зареєстрували Постанову про перенесення другого туру виборів, – КВУ

У Верховній Раді України…

Опубліковано КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ Середа, 21 жовтня 2020 р.

Перейти до вмісту