Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Обемеження потрібно вводити там, де починається спалах COVID-19, а не там, де він вже розгулявся, – Ковтонюк

Обмеження впроваджують запізно – коли район або місто уже потерпають від наслідків спалаху інфекції. Система зонування реагує на кількість випадків на 100 тисяч населення та заповненість ліжок. На початку спалаху і одне, і друге буде низьким. А коли буде високим – уже пізно стримувати спалах, треба боротися з наслідками.

Про це у соцмережі повідомив ексзаступник міністра охорони здоров’я.

“З довгого списку обмежень на папері до реальності доходять, лише поодинокі обмеження. У тому ж Харкові – епіцентрі спалаху на сьогодні, вирішили закрити розважальні зони ТРЦ та відправили дітей на канікули, але по факту не обмежували роботу транспорту, спортзалів та і далі проводять масові заходи. Так сталось, тому що діє норма, що обмеження визначають спільно уряд та місцева влада. Уряд написав увесь перелік – місцева влада вибрала що вважає за потрібне”, – повідомив Павло Ковтонюк.

Читайте також: Нинішні карантинні обмеження не стримають COVID-19, – Павло Ковтонюк

Він вважає, що необхідно змінити індикатори для кольорових зон та визначити комплекс обмежень, які можливо будуть не такі “драконівські” (транспорт, бізнес, школи), але будуть діяти.

“Обмеження повинні вступати в дію там, де починається спалах, а не там, де він уже давно розгулює. Наприклад, за останній тиждень дуже швидкий ріст випадків почався у Кіровоградській області. Але ліжка там поки що не заповнені і активних хворих мало. Та якщо не діяти, то за тиждень-два вони обов’язково будуть. Обмеження повинні вступати в дію автоматично, коли місто чи район досягає відповідного епідемічного показника. Від “погодження” з місцевою владою або інших методів ручного впровадження зон слід відмовитися”, – зазначив Ковтонюк.

Читайте також: У ЦГЗ назвали ознаки легкого перебігу COVID-19

За його словами, ситуація для Уряду ускладнюється тим, що люди не готові дотримуватися жорстких обмежень. Ситуація дуже відрізняється від весни.

“Наші колеги з Київської школи економіки та аналітичної платформи VoxUkraine опублікували дослідження, яке показує: люди сьогодні набагато більше бояться залишитися без роботи та доходу, ніж захворіти на COVID. Навесні було навпаки. Тому вибіркові обмеження, запроваджені запізно, серед населення яке не готове їх дотримуватись, не дадуть жодного ефекту на потужну хвилю поширення інфекції, яке розгорається зараз в Україні”, – резюмував Ковтонюк.

Нагадаємо, Заслужена лікарка України та лікарка інфекційних хвороб Ольга Голубовська повідомила, що коронавірус умовно можна виділити три головних етапи розвитку цієї хвороби.

Перейти до вмісту