Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Королева Великої Британії замовила вишиванку з Полтавщини

Єлизавета II одягне полтавську вишиванку. У Всеукраїнському центрі вишивки і килимарства, який розташований у Решетилівці, вишили вишиванку для Королеви Великої Британії.

Про це розповів відомий український художник та педагог Євген Пілюгін.

Читайте також: Вишиванки, які Зеленський подарував главам іноземних держав, закупили на Полтавщині

“Вишивка “білим по білому” — найбільш трудомістка, як говорять на Полтавщині, забарна. Швидко її не зробиш, тому вона дорога. Нещодавно у Решетилівці шили сорочку для королеви Великої Британії. Їй особисто, або її оточенню захотілося, аби у неї була саме така сорочка. Майстрині вишивали її спеціальним орнаментом”, – розповів Пілюгін кореспонденту ОКІА “Новини Полтавщини”.

Вишивка Полтавської області характеризується стриманістю тонів. Найчастіше можна побачити вишивку білим на білому, в деяких випадках блакитним, коричневим, сірим і червоним кольорами ниток.

Читайте також: Створення потужного артхабу: міністр культури Олександр Ткаченко оглянув приміщення майбутнього Всеукраїнського центру вишивки та килимарства

Рослинний і геометричний орнаменти в цьому регіоні об’єднуються. Улюблені рослинні мотиви – гілка або зламане дерево, хміль. Основні геометричні мотиви – хрестик, ромб, трикутник, зірки. Жіночу полтавську вишиванку можна впізнати за дуже багатим, складним та водночас ніжним за кольорами,”тонким” оздобленням рукавів.

Нагадаємо, Решетилівську вишивку до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО можуть включити лише з 2022 року.

Довідково. Єлизавета ІІ (Елізабет Александра Мері Віндзор, англ. Elizabeth II, Elizabeth Alexandra Mary Windsor; народилась 21 квітня 1926, Лондон, Англія, Британська імперія) — королева і голова держави Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії та 15-ти країн Співдружності націй — Канади, Австралії, Нової Зеландії, Ямайки, Барбадосу, Багамських Островів, Гренади, Папуа Нової Гвінеї, Соломонових Островів, Тувалу, Сент-Люсії, Сент-Вінсенту і Гренадин, Антигуа і Барбуди, Белізу, Сент-Кіттсу і Невісу. У всіх цих країнах, окрім Сполученого Королівства, її представляють генерал-губернатори, що призначаються нею.

Окрім цього, Єлизавета II править також Британськими заморськими територіями, але не як їхня королева, а як королева Сполученого Королівства.

Голова Співдружності націй, Верховний головнокомандувач Збройних Сил, Лорд Острова Мен, Верховний управитель Церкви Англії, Захисниця віри, Герцог Нормандії.

Перейти до вмісту