Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

У Полтаві пацієнтів з підозрою на інсульт направляють до першої міської лікарні, – Вікторія Лоза

Директор Департаменту охорони здоров’я та соцзахисту міської ради Вікторія Лоза розповіла про діагностику, профілактику та лікування інсульту у Полтаві.

“У 2017 році у Полтаві зафіксували 806 випадків інсульту, а в 2019 році – 1083 випадки. Цьогоріч ми прибрали ургентацію з третьої лікарні, так як там немає комп’ютерного томографу. Ця лікарня не може надавати якісну допомогу пацієнтам з підозрою на інсульт. Зараз таких пацієнтів направляють до першої міської лікарні”, – розповіла Вікторія Лоза.

У першій міській лікарні є комп’ютерний томограф, 2 неврологічних відділення.

Читайте також: Ішемічна хвороба серця, гіпертонія, серцевий напад та інсульт: як розпізнати найпоширеніші серцево-судинні хвороби

У лютому 2020 року була прийнята міська програма лікування, профілактики та діагностування інсультів.

У рамках цієї програми виділено 525 000 грн на тромболізісну терапію. Це високовартісний препарат. Один флакон коштує 13000-14000 грн. Іноді 1 пацієнт потребує кількох флаконів. На сьогодні вже використано 11 – для 6 людей.

“Ця Програма працює, і вже врятувала 6 життів”, – зазначила Лоза.

Та розповіла про “маршрут” пацієнта з підозрою на інсульт.

“Коли такий пацієнт потрапляє до лікарні йому роблять комп’ютерну томографію, і якщо підтверджується діагноз, йому вводять тромболітичні препарати. Для пацієнта – це безкоштовно. Все ж таки, краще посилити профілактику інсультів, ніж їх лікувати”, – наголосила Лоза.

Перейти до вмісту