Ви тут:
Головне Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Підведені підсумки декомунізації на Полтавщині

Підведені підсумки декомунізації на Полтавщині

dec

В Полтавській області за результатами декомунізації у 2015-2016 роках на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» перейменовано 52 населених пункти, 3815 об’єктів топоніміки у населених пунктах та демонтовано 312 пам’ятників, пам’ятних знаків тощо. Їх повний перелік налічує 123 аркуші та знаходиться на сайті Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Разом з тим, через ігнорування процесів декомунізації з боку як окремих керівників органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, окремих керівників приватних агрогосподарств не демонтованими залишаються 22 об’єкти: у м. Полтаві – 15 та у районах – 5.

Так, у м. Карлівці не демонтовано пам’ятник Миколі Підгорному, Герою Радянського Союзу Івану Третьяку у Хоролі, адже міськими радами цих міст ухвалено рішення про відмову у демонтажу пам’ятників.

Також у селищі Диканці височіє пам’ятник Миколі Островському.

В Оржицькому районі не демонтовано погруддя В.Леніну в с. Круподеринці та пам’ятник Григорію Котовському – в с. Великоселецьке.

Окрім того, у м.Полтаві по вул. Харківське шосе та у смт Велика Багачка є магазини з яскравою назвою «Серп і молот», їхні власники, схоже, назву змінювати не збираються.

Щодо демонтажу зазначених об’єктів юридичним відділом апарату облдержадміністрації та Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації неодноразово надсилалися листи до Прокуратури Полтавської області, ГУ Національної поліції в Полтавській області, органів місцевого самоврядування для вжиття передбачених чинним законодавством заходів, результатів реагування очікуємо.

Також звертаємося до активної громадськості з проханням допомогти органам місцевого самоврядування прибрати символіку комуністичного тоталітарного режиму.

Вадим ШТЕФАН, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Перейти до вмісту