Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві обговорили модернізацію тарифної політики на електроенергію

В Центрі “Бізнес Дія” представники аналітичного центру «Об’єднана Україна» презентували власне дослідження «Модернізація тарифів на електроенергію для населення – вимушена, справедлива чи запізніла?».

Попри можливе підвищення цін на електроенергію у нашій країні, українці мають одні з найменших у Європі тарифів.

“Вже почалася підготовка до наступної зими. Завдяки злагодженій роботі різних гілок влади та енергетиків, які виконували свою роботу у найважчих умовах, минулий опалювальний сезон нам вдалося пройти. Тепер важливо, щоб наступну зиму нам вдалося пережити без перебоїв”, – зазначив народний депутат Олексій Усенко.

Значні кошти держави мають піти на відбудову енергетичної інфраструктури, яку росіяни пошкодили своїми обстрілами минулої зими. Не слід забувати й про заміну старого обладнання. Це автоматично може вплинути на тарифи. Для прикладу, якщо закласти у тариф атомної генерації лише кошти на модернізацію (20 млрд дол.) з прискореної амортизацією у 10 років, це може збільшити тариф на 80 коп. на 1 кВт-год.

“Для простого населення та бізнесу питання можливого підняття тарифів на електроенергію є надчутливим питанням. Ми всі маємо шукати компромісне рішення, яке задовольнить всіх. Полтавщина є одним з тих регіонів, які постраждали від російської навали”, – зазначив у своєму виступі виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування “Міжнародна асоціація малих громад” Олексій Буряченко.

За останніми даними, загалом по країні пошкоджені 24 об’єкти генерації (ТЕС, ТЕЦ, ГЕС), майже 50% підстанцій системи передачі, 43% магістральних мереж. Було зафіксовано кількаразове ураження одних і тих же об’єктів. Через обстріли на Полтавщині майже 4 місяці тривали графіки аварійних відключень.

“У Полтавській області понад 75% російських обстрілів відбулися саме в опалювальний сезон. Щодня ліміт дозволених потужностей становив лише 50% від потрібних. Для свого нормального функціонування підприємства водопровідно — каналізаційного господарства та енергетики отримали 125 генераторів. 127 аварійних бригад працювали у цілодобовому режимі”, – розповів перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко.

Вже зараз на Полтавщині розпочали підготовку до нового опалювального сезону, який також обіцяє бути складним.

“Відповідна робота була розпочата ще у квітні. У області зараз здійснюються ті заходи, які проходять кожного року. Це підготовка у першу чергу багатоповерхових будівель, соціальної інфраструктури. При ОВА створений спеціальних штаб з цього питання. Кожні два тижні будуть проходити засідання, на яких буде обговорюватися ситуація у громадах. Окрім цього є виклики, пов’язані з війною. Також проводиться робота з міжнародними донорами стосовно доставлення та закупівлі генераторів у тому числі за кошти обласного бюджету. Також проводяться ремонтні роботи. Слід розуміти той факт, що підготовка до майбутньої зими — це відповідальність кожної частини нашого суспільства”, – розповів Заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик.

 

 

 


 

Перейти до вмісту