Кишкові інфекції, хвороба Лайма та вітрянка: які інфекційні хвороби реєстрували минулого тижня на Полтавщині
Протягом минулого тижня у Полтавській області зареєстрували 37 випадків гострих кишкових інфекцій.
Про це повідомили в Полтавському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Окрім цього, зафіксували один випадок сальмонельозу, 2 випадки гострого вірусного гепатиту, випадок скарлатини та 12 випадків вітряної віспи.
Продовжує лютувати в області хвороба Лайма.
Нагадаємо, щоб уникнути укусів кліщів необхідно:
1. Подбати про відповідний одяг. Обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Бажано одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – так легше буде помітити комах.
2. Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, покриті волоссям.
3. Місце для привалів на природі звільняйте від сухої трави, гілок. Не сідайте на землю чи траву без підстилки.
4. При поверненні додому відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Кліщі найчастіше чіпляються до одягу, тому можуть присмоктуватися до людини не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із нього. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Струшування одягу не рятує від кліщів.
5. Перевірте також речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо). Кліщі можуть потрапити до житла із букетами квітів. Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути на наявність паразитів.
7. Використовуйте для захисту від комах спеціальні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою. Зверніть увагу на тривалість дії засобу. За необхідності – скористайтеся повторно, якщо мине час дії, як вказано в інструкції.
З метою профілактики кишкових інфекцій необхідно:
· дотримання індивідуальних гігієнічних заходів;
· для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
· дотримуватись правил особистої гігієни, часто мити руки з милом, особливо перед прийомом їжі, після відвідування туалету;
· відмова від вживання сирих яєць (навіть зібраних від власних же птахів);
· достатня термічна обробка м’яса;
· детальний перегляд термінів придатності тих продуктів, які ви збираєтеся купувати;
· миття овочів, ягід, зелені, фруктів перед вживанням;
· зберігання готової продукції в холодильнику;
· відмова від годування немовлят нерозведеним коров’ячим чи козячим молоком;
· підтримка достатніх санітарних умов в будинку/квартирі;
· якщо в родині хтось захворів – кип’ятіння його посуду, відмова від вживання їжі з одного посуду, знезараження випорожнень хлорвмісними препаратами;
· на відпочинку біля річки чи озера мати запас питної води. Не використовувати воду з незнайомих джерел (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води);
· у подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні).
Фото: ілюстративне