Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство 

“Діалоги про війну”: у Полтаві презентували освітній проєкт

14 березня в Полтавській академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського презентували проєкт “Діалоги про війну”. Його зможуть використовувати вчителі для патріотичного виховання дітей.

Проєкт підготував Український інститут національної пам’яті. Він містить три відеорозмови учениці із ветеранами сучасної війни на теми: “Що таке війна?”, “Чому Росія прагне захопити Україну?” та “Що таке сучасна російсько-українська війна?”, а також методичні рекомендації. Головні герої — п’ятикласниця Оля та військовослужбовці.

Організатори презентації проєкту у Полтаві: Полтавська академія неперервної освіти ім. М. В. Остроградського Комунальний заклад “Полтавський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді Полтавської обласної ради”, Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті.

“Ми повинні бути міцною, стійкою країною, яка здатна себе захистити від зовнішньої агресії. Ми маємо поруч феномен імперськості, який під різними виглядами, за різних соціально-політичних устроїв намагається відновити у тих чи інших кордонах, або російську імперію, або радянський союз. Територія нашої країни є першочерговою. Я дуже дякую організаторам, учасникам за цікавість таким важливим проєктам у наш час. Сподіваюсь, що наступний день добровольця ми будемо відзначати уже після перемоги. Дякую ЗСУ за можливість відзначити цей день у безпеці “, – розповів під час заходу директор Департаменту освіти і науки ПОВА Євген Кончаковський.

Методичні рекомендації в проєкті складаються з таких розділів: мета проведення уроку або позакласного заходу, ключові повідомлення, словничок, рекомендовані форми проведення уроку чи заходу, практичний блок, переліки питань для підсумкового обговорення та домашнє завдання.

“В українців є світогляд, є історична пам’ять. Це створює певний каркас із серйозними запобіжниками від почуття меншовартості, зради, колабораціонізму. Чи треба нам поводитись більш агресивно? Я переконаний, що треба. Є у тому “руском мірє” і культурі дефект, який спричиняє, що люди, які виростають у цій культурі, ідуть і вбивають. У нас є напрацьовані канали і шляхи комунікації з вчительськими спільнотами, методичними об’єднаннями, центрами професійного розвитку. Ми будемо максимально популяризувати і просувати цей контент, який є надзвичайно важливим для нашої освіти, ідеології, народу і перемоги”, – зазначив директор Полтавської академії неперервної освіти ім. М.В. Остроградського Віталій Зелюк.

Про проєкт “Діалоги про війну” і можливості використання матеріалів проєкту в організації освітнього процесу розповіла в режимі відеозв’язку Ганна Байкеніч, завідувачка сектору методичної роботи Управління забезпечення політики національної пам’яті наукового Українського інституту національної пам’яті.

“Питання, які звучать у відеороликах, діти дійсно ставили у школах. Ми з викладачами, дитячими педагогами напрацьовували відповіді. Всі актори – справжні військовослужбовці. Ми думали, аби залучити медійних персон, але вирішили, що це буде не чесно. Ми залучили тих людей, які проживали ту війну і досі боронять країну в лавах ЗСУ. Мета проєкту не дати знання, а дати уявлення дітям про війну, змусити дітей критично думати, обмірковувати, зацікавити подіями, які відбуваються в країні”, – розповіла Ганна Байкеніч.

Проєкт розрахований для учителів історії, учнів 5–7 класів, військовослужбовців, журналістів, державних службовців, працівників музеїв, бібліотекарів, фахівців із національно-патріотичного виховання, громадських активістів.

“Сучасно російсько-українська війна почалася із загарбання Росією АР “Крим”. А сьогоднішній захід ми присвячуємо не менш вагомому етапу російсько-української війни, формуванні добровольчого руху. 14 березня 2014 року після першого переможного бою в російсько-українській війні, я маю на увазі події Революції Гідності, Майдану, перші 500 добровольців були виключно учасники Революції Гідності, добровольчий рух годі і переоцінити. Якби не добровольці, російські танки в 2014-му році гуляли б не лише по Донецьку, Луганську чи Криму, а й по Полтаві, Харкову, Києву. “Діалоги про війну” оприлюднені на ютуб-каналі Українського інституту національної пам’яті. Кожен охочий вчитель зможе використовувати його у процесі патріотичного виховання учнівської молоді”, – зазначив співробітник Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах, представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

Проєкт реалізовано за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України, а також Героя України Володимира Жемчугова.

 

 

Перейти до вмісту