Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтаві презентували фільм “Щедрик проти “русского міра”

20 січня у приміщенні Полтавської обласної філармонії відбулась прем’єра фільму “Щедрик проти “русского міра”. Стрічку представили її творці — сценаристки Тіна Пересунько й Наталка Пономарів, а також продюсер Вячеслав Пономарьов.

У фільмі йдеться про історію світового турне Республіканської капели під орудою Олександра Кошиця у 1919-1924 роках – першого державного проєкту культурної дипломатії УНР країнами Європи, Північної та Південної Америки.

“Ця історія точно змусить кожного ще більше пишатися своїм народом і ще краще розуміти його. Не терпіти, не толерувати ворога. Ви побачите скільки у цьому фільмі буде паралелей з сучасністю. Ворог у нас той самий і методи у нього ті ж”, – розповіла Наталка Пономарів.

За збігом сучасної історії сюжет фільму порушує низку актуальних проблем сьогодення — протидії російській культурній експансії та пропаганді, питання культурної дипломатії України, місця українського культурного продукту у світі та його боротьби за себе.

“У фільмі використано дуже багато фраз, цитат, які можна розбирати, використовувати і для себе щось черпати. Ті люди, які не на фронті, ми маємо підняти і високо нести ту червону калину для того, щоб прославляти Україну у світі”, – зазначив продюсер Вячеслав Пономарьов.

Спікерами фільму стали дослідники, культурологи, діячі мистецтв. Серед них – Тіна Пересунько, авторка дослідження історії “Щедрика”, сценаристка; Кирило Стеценко, український скрипаль, композитор, онук одного із засновників Капели УНР (Кирила Стеценка); Лариса Семенко, дослідниця творчості Миколи Леонтовича; Ігор Гирич — історик, професор, експерт із проблем історії культури; Анатолій Паладійчук, куратор мистецьких проєктів, колекціонер.

Режисер фільму “Щедрик проти “русского міра” Олександр Назаров, сценаристки Тіна Пересунько, Наталка Пономарів, продюсер Вячеслав Пономарьов.

Тіна Пересунько подарувала видання, яке використовували для написання сценарію фільму, полтавському архіву. Книга – збірник архівних документів з подорожі Республіканської капели.

 

“Я дуже сподіваюсь, що завдяки цьому фільму ми відкриємо для себе Симона Петлюру як культурного діяча, як засновника політики культурної дипломатії. Саме Симон Петлюра зініціював проєкт 100 років тому протидію російській пропаганді через пісню, через мистецтво”, – поділилась сценаристка.

Перейти до вмісту