Ви тут:
Медицина Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Лікувати пневмонію самостійно небезпечно, – лікарка з Полтавщини

Зараз багато людей ставиться досить спокійно до того, що можуть захворіти на запалення легенів. Часто пневмонія сприймається як наступна стадія після ГРВІ або бронхіту. Подумаєш – похворів, вилікувався. Але раніше до пневмонії ставилися більш серйозно. Коли не було антибіотиків, смертність від цієї хвороби становила практично 100 відсотків. Недарма винахід антибіотиків став революцією в медицині.

Антибіотики перевели пневмонію з розряду смертельних захворювань із можливим летальним (доволі часто) результатом до розряду якщо не банальних хвороб, то, принаймні, таких, із якими можна впоратися. Але згідно зі статистикою Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), пневмонія стає щороку причиною близько 4 мільйонів смертей у світі. Тому ВООЗ оголосила 12 листопада Всесвітнім днем боротьби з пневмонією.

Пневмонія – це гостре інфекційне запалення легень, яке локалізується перш за все у альвеолах. У здорової людини альвеоли наповнені повітрям і нормально функціонують під час дихання. А у хворого на пневмонію у альвеолах накопичуються слиз та рідина, які обмежують надходження кисню.

Що викликає пневмонію

Її спричиняють пневмонійні стрептококи. Нетипові форми запалення легень також викликають пневмонійні мікоплазми і легіонелли. Але не всі випадки спричинені бактеріями. Можуть бути задіяні віруси грипу, респіраторний синцитіальний вірус чи навіть риновіруси, що викликають гострі респіраторні захворювання (ГРЗ). Можливі також грибкові інфекції легень. Сьогодні пневмонія — одне із ускладнень, що може розвинутися внаслідок захворювання на COVID-19.

Симптоми пневмонії:

• підвищення температури тіла (до 38–39 °C, рідше — до 37,2–37,4 °C);

• кашель із виділенням слизово-гнійного (зеленкуватого) або навіть

гнійного мокротиння,інколи може бути «сухе» покашлювання;

• відчуття браку повітря;

• зниження апетиту;

• втома, сонливість, пітливість;

• задишка внаслідок фізичного навантаження, інколи біль за грудиною;

• втягнення грудної клітки — під час вдихання западає її нижня частина (у здорової людини грудна клітка розширюється під час вдихання);

• свистячі хрипи під час дихання.

За пневмонії часто вислуховують хрипи в легенях. Але вислухати їх удається не завжди. Діагностувати недугу допомагають рентген і комп’ютерна томографія, пульсоксиметрія, аналіз крові та мокротиння. Якщо ви відчули симптоми ГРВІ: високу температуру, сухий кашель, ускладнене дихання – терміново зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Лише фахівець може поставити діагноз. Лікувати пневмонію самостійно вкрай небезпечно! Симптоми різних захворювань органів дихання є дуже подібними, а несвоєчасне звернення до спеціалістів нерідко стає фатальним для пацієнта Тому при наявності зазначених симптомів необхідно обов’язково звернутися до лікаря! Діагноз пневмонії найчастіше клінічний, проте встановити його може тільки лікар. Для цього можуть знадобитися додаткові методи дослідження: озгорнутий аналіз крові, аналіз мокротиння, рентгенографія органів грудної клітки, бронхоскопія.

Лікування пневмонії

Лікувати пневмонію самостійно вкрай небезпечно. Якщо у вас з’явились симптоми, зверніться до лікаря. Лише фахівець може підтвердити або спростувати ваші побоювання, поставити діагноз і призначити відповідне лікування. 

Єлізавета Тагадюк, лікар-терапевт КНП «Кобеляцька міська лікарня»

Перейти до вмісту