Традиційні українські шулики з маком та медом: як приготувати
Шулики, або ж ламанці, – традиційна страва, яка була десертом саме у серпні. Адже 14 серпня українці святкують Маковія, якого ще називають Першим або Медовим Спасом.
Шулики були пісною стравою, щедро заправленою медом і маком. На Маковія починався піст, тому коржики для страви випікали пісними, пише bbc.com.
Зараз ми можемо додати до тіста яйце, а мак запарити у молоці.
Є два способи приготувати шулики: спечений корж ріжуть на ромби або ж ламають руками на шматочки. Звідси й інша назва цієї страви – ламанці.
Інгредієнти:
Борошно – 330 г
Вода – 1 скл.
Сода – 1 ч. л.
Сіль – 0,5 ч. л.
Оцет – 1 ст. л.
Цукор – 2 ст. л.
Мак – 1 скл.
Мед – 4 ст. л.
Попередньо промийте мак та залийте водою так, щоби рідина покрила його зверху, на 30 хв. Відваріть мак, постійно помішуючи, щоби випарувалася зайва рідина. Розітріть мак. Колись мак терли у макітрі, зараз для цього можна використати блендер або м’ясорубку.
Тепер черга тіста. Просійте борошно, сіль та соду разом. Додайте 1 ст. л. маку. Сформуйте гірку, у якій зробіть заглиблення, вилийте туди воду з оцтом і замісіть тісто. Розкачайте корж завтовшки 1-2 см. Випікайте в духовці при 160 градусах 15-20 хв до готовності. Корж має підрум’янитися.
Приготуємо заливку. Перетертий мак вимішаємо з медом, найкраще підійде рідкий. Додати кілька ложок води або узвару. Якщо ви не постите – можете додати молоко. Кількість рідини регулюйте на свій смак залежно від того, чи хочете ви рідшу заливку чи густішу.
Читайте також: Три серпневих Спаси: коли святкують та які традиції
Охололий корж поріжте на ромби або поламайте руками на невеликі шматочки, поставте в полумисок, залийте заливкою і залиште на 30-40 хв, щоби корж добре просочився. Традиційні українські ласощі Маковія – шулики – готові.
Фото: ілюстративне