Ви тут:
Суспільство Україна 

Мета Закону про деолігархізацію досягається – бізнесмени добровільно позбавляються свого бізнесу та впливу на політику, – Малюська

Закон про деолігархізацію був введений у дію ще на початку травня цього року. І нині його мета вже досягається: люди, які могли потрапити до переліку олігархів, за власної ініціативи позбавляються свого бізнесу та впливу на політику.

Про це повідомляє Урядовий портал.

“Мета цього закону була – прибрати настільки великий вплив олігархів. Як мінімум з тим, щоб вони перестали на цьому заробляти значні кошти. А як максимум, щоб вони перестали спотворювати сприйняття реальності, яке вони могли цілком здійснювати шляхом маніпулювання засобами масової інформації. До цього олігархи в нашій країні не просто намагались впливати на політику протягом років – вони визначали весь політичний ландшафт, творили політичних зірок, знищували політичні фігури. Вони були визначальним двигуном української влади і політики протягом всіх цих років. Нині ж ми створюємо стимули, щоб олігархи самостійно втрачали свій статус, при цьому нікого ні до чого не примушуючи”, – про це розповів Міністр юстиції України Денис Малюська під час онлайн-дискусії «ОПОРА.Live».

За його словами, наприклад, Рінат Ахметов здійснив вихід одразу з-під двох критеріїв потрапляння до переліку олігархів: щодо участі в політичному житті країни через втрату мандату його бізнес-партнером Вадимом Новинським, а також щодо впливу на медіасферу через відмову від ліцензій на телерарадіотрансляції «Медіа Групи Україна». Ці два критерії якраз усувають найбільші подразники, найбільший вплив окремої особи на політичне життя країни.

Нагадав Денис Малюська і про те, що імплементація Закону про олігархів з наступним врахуванням висновків Венеційської комісії є однією з умов Єврокомісії для початку переговорів щодо членства України в Європейському Союзі. Тому, нарікання деяких політиків, що це – не європейська практика, цілком нівелюються.

Перейти до вмісту