Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтаві представили мистецьку виставку “Лінія. Колір. Мир”

1 червня до Дня захисту дітей у Полтаві представили мистецьку виставку “Лінія. Колір. Мир”, організовану ГО художників “Пектораль” та Арт-центром “Зело”. Презентація відбулась в три етапи, настільки багато було бажаючих відвідати подію.

“Наш задум полягає в тому, щоб створити умови для соціально-психологічної реабілітації діточок, створення передумов, щоб вони тут відпочивали душею і тілом, спілкувалися з однолітками. В умовах війни діти часто позбавлені такої можливості. Ми у безпечному середовищі створюємо для них творчі зайняття, де вони об’єднуються в групи, знаходять нових друзів і долучаються до різних мистецьких і не тільки занять, що робить із них справжніх майбутніх свідомих громадян України”, – розповів куратор керівник арт-центру “Зело” Ярослав Терновський.

Сьогоднішня виставка – це лише один із напрямків, а саме образотворче й декоративно-прикладне мистецтво. Представлено 128 витворів мистецтва, створені дітьми з 23 міст і сіл України, які переїхали до Полтави, рятуючись від війни. Це роботи понад 50 маленьких авторів з Охтирки, Сум, Харкова, Києва, Волновахи, Дергачів, Донця, Добропілля, Дружківки, Сєвєродонецька, Маріуполя, Краматорська, Лисичанська, Сіверська, Лозової, Лиману, Чернігова, Гоптівки, Бакалії, Луганська, Слов’янська, Бердянська, Покровська. Вони працювали під керівництвом Аліни Гончарової, Ярослава Терновського, Алли Кукленко, Ельвіри Дутової, Анни Сінельник, Максима Юхна, Анастасії Фролової.

З дітьми загалом в рамках цього проєкту працює 28 чудових наставника, частина з них також переселенці, зокрема майстри своєї справи з Харкова. Роботи на виставку, звісно, певним чином відбирали, але ще більше їх було передано військовим, і цього дня присутнім показали відео, де бійці з особливою ніжністю дякують за ці безцінні дитячі обереги з побажаннями перемоги.

“Дітей на наші заняття реєструють батьки через електронну форму. Можна обрати напрям, сформувати графік і відвідувати зайняття. Проєкт стартував з середини березня і набирає обертів – вже займається біля 200 дітей, а в черзі ще 100 охочих. Ми віримо, що зможемо охопити всіх діточок, які цього потребують”, – уточнив куратор керівник арт-центру “Зело” Ярослав Терновський.

Організатори та куратори арт-центру “Зело” Аліна Гончарова та Ярослав Терновський — подружжя художників, членів Національної спілки художників України, галеристів, кураторів, експериментаторів, продюсерів.

Проект втілює громадська організація “Художників “Пектораль”, за підтримки Rotary Club, the International Visegrad Fund, всіх доброчинців, небайдужих громадян, волонтерів та місцевого бізнесу, у партнерстві з Полтавським державним аграрним університетом та полтавською філією Суспільної служби України.

А музичну гармонію презентації дитячих робіт цього дня додали викладачі ДМШ №1 імені П.І.Майбороди – завідуюча оркестрового відділу Світлана Лисенко, піаністка Наталія Єфремова та скрипаль легендарного хору “Калина” Олександр Канюка.

Марія Бойко

Перейти до вмісту