Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Обережно, кліщі: Полтавщина на першому місці в Україні за кількість випадків хвороби Лайма

За І квартал 2022 року в Україні зафіксували 51 випадок хвороби Лайма.

Джерело: Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб

“Захворюваність у Полтавській області вища, ніж в Україні. Полтавщина на першому місці”, – повідомили у Центрі.

Кліщі найактивніші весною та восени. Найгірше, що ці небезпечні комахи переносять інфекції. Щороку кількість українців, які заражаються інфекційними захворюваннями внаслідок укусу кліщів, збільшується.

Читайте також: Епідеміолог Полтавської обласної лікарні спростував найпоширеніші міфи про кліщів

Кліщовиий енцефаліт — гостре інфекційне вірусне захворювання, що характеризується ураженням центральної нервової системи. Хвороба може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків.

Основним джерелом збудника інфекції слід вважати іксодових кліщів.

“Збираючись на прогулянку, передусім подбайте про відповідне вбрання. Найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами світлого кольору, який прилягає до тіла. На прогулянці тримайтесь ближче до центру стежки та не заходьте в траву: саме там кліщів найбільше. Ретельно оглядайте себе та близьких протягом прогулянки. Відчути укус кліща неможливо: від виділяє анестезуючу речовину, яка знеболює. Одразу після повернення додому ще раз огляньте рідних, тварин та себе. Одяг, який ви зняли, необхідно ретельно почистити або випрати і попрасувати. Це ж стосується речей, якими ви користувалися на прогулянці. Витрушування не допоможе позбутися кліща”, – радять лікарі.

Для захисту від кліщів використовуйте репелент (акарицид) — спеціальний засіб від кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Дотримуйтесь вимог інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на термін придатності.

Перейти до вмісту