Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Зеленський обговорив з Байденом ситуацію на сході та на кордонах України

Зеленський обговорив з Байденом ситуацію на сході та на кордонах України

Президент України Володимир Зеленський провів третю за останній час телефонну розмову з Президентом США Джозефом Байденом, яка тривала понад півтори години.

Джерело: Офіс Президента

Ключова тема переговорів – ситуація на сході та на кордонах нашої держави. Володимир Зеленський привітав активну роль США у її врегулюванні, відзначивши важливість запланованих на січень 2022 року міжнародно-правових заходів.

«Високо ціную підтримку Сполученими Штатами нашої пропозиції провести найближчими днями засідання Комісії Україна – НАТО», – заявив Глава Української держави.

Він висловив подяку за підтримку Президентом США принципу «нічого про Україну без України», а також за готовність американської сторони вжити рішучих заходів у разі здійснення Росією агресії проти нашої держави.

Сторони обговорили кроки, які робить Україна в межах Мінського та Нормандського форматів, і наголосили на важливості подальших дипломатичних зусиль.

«Сьогодні йдеться про майбутнє не лише України, а і європейської безпеки та світового порядку, заснованого на правилах та демократичних цінностях», – зауважив Володимир Зеленський.

Лідери двох держав також обговорили економічні й енергетичні безпекові виклики. Президент України поінформував Джозефа Байдена про поступ економічних реформ у нашій країні та заходи, яких вживають з метою зміцнення стабільності та деолігархізації.

Під час розмови вкотре було підтверджено незмінну підтримку з боку Сполучених Штатів суверенітету й територіальної цілісності України та її євроінтеграційних прагнень.

Нагадаємо, як повідомили в Білому домі, Президент Байден чітко дав зрозуміти, що Сполучені Штати та їх союзники та партнери дадуть рішучу відповідь, якщо Росія вторгнеться в Україну.

Крім того, лідери України та США висловили підтримку дипломатичним зусиллям, починаючи з наступного тижня з двостороннього діалогу зі стратегічної стабільності в НАТО через Раду НАТО-Росія та в Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Джо Байден наголосив, що США разом із союзниками підтримують принцип “нічого про вас без вас”.

Також він підтвердив відданість територіальній цілісності України та висловив підтримку заходам для деескалації напруги на Донбасі. Крім того, лідер США виступив за активну дипломатію для просування імплементації Мінських домовленостей на підтримку Нормандського формату.

Перейти до вмісту