Ви тут:
Відео Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

З 1 січня на Полтавщині запрацювала нова система харчування школярів: що зміниться у закладах освіти

З 1 січня на Полтавщині запрацювала нова система харчування школярів: що зміниться у закладах освіти

З 1 січня 2022 року в Україні повноцінно запрацювала реформа шкільного харчування. До цього з 1 вересня 2021 року тривав перехідний період.

Це означає, що при приготуванні страв зменшується кількість використання солі, цукру, жирів, норми споживання хліба і картоплі, заборонені ковбасні і кондитерські вироби, також збільшується використання фруктів, молока, кисломолочних продуктів, м’яса, риби і т.д.

Згідно з результатами анкетування серед дітей, батьків і дієтсестер, на Полтавщині понад 70% дітей харчуються у закладах освіти. Найбільше їх налічується у Мартинівській, Комишнянській, Краснолуцькій, Сергіївській громадах, найменше — у Гадяцькій, Кременчуцькій, Горішньоплавнівській, Мачухівській громадах тощо. Про це йшлося на апаратній нараді у Полтавській ОДА 10 січня.

“Найбільше батьки і діти скаржаться на брудні харчоблоки, холодну їжу, деяким не подобаються окремі страви. Але головне те, що всі ці проблеми стосуються засновників закладів, тобто, територіальних громад. Також зауважу, що немає необхідності харчуватись виключно по рецептурам Клопотенко. Для харчування дітей існує п’ять збірників рецептур. Можна використовувати будь-який з них. Вони всі дійсні”, – зазначила директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Віта Ковальська.

У Полтавській області налічується 147 кухарів, які працюють у навчальних закладах і не мають фахової освіти. Але усі кухарі повинні мати обов’язкову кваліфікацію.

“На Полтавщині є 22 заклади профтехосвіти, які готують кухарів. Якщо у громаді немає відповідного фахівця, можете написати лист на Департамент, і ми дамо чітку відповідь, які спеціалісти або навчаються, або вже працюють”, – пояснила громадам Віта Ковальська.

Не в кожній школі може бути дієтсестра (фахівець, який слідкує за дієтичним харчування дітей). Її обов’язки може виконувати медична сестра, яка є в кожному навчальному закладі. Але їй потрібно пройти додаткове підвищення кваліфікації за спеціальністю “Дієтологія”. Таке навчання в області проводять два заклади – Полтавський базовий медичний фаховий коледж і Кременчуцький медичний фаховий коледж.

На відміну від дієтсестер, наявність посади шеф-кухаря у кожному закладі обов’язкова. Бо це саме та людина, яка відповідає за санітарно-гігієнічні норми у харчоблоці, якість і норми харчування дітей.

На Полтавщині 57 громад уклали Меморандуми про співпрацю з “Національною асоціацією громадського харчування”, яка займається впровадженням нової системи шкільного харчування. Лише три громади в області ще не співпрацюють з асоціацією – Драбинівська, Кременчуцька і Машівська. Та одна громада – Машівська – зовсім не залучена до процесу реформування шкільного харчування.

Тому територіальним громадам доручили привести до ладу харчоблоки, передбачити посаду шеф-кухаря, якщо заклад освіти організовує харчування самостійно та посилити контроль за дотриманням подачі дітям гарячих страв.

 

Перейти до вмісту