Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Поліомієліт повертається: що варто знати про цю інфекцію

Поліомієліт повертається: що варто знати про цю інфекцію

Причина повернення цієї смертоносної інфекції – низькі показники планової імунізації. Майже 30 відсотків дітей в Україні не захищені від поліомієліту. У Закарпатській та Рівненській областях із кінця минулого року до сьогодні у двох малюків поліовірус спричинив невиліковні паралічі, ще більше двох десятків дітей виявилися носіями вірусу. Кожній невакцинованій або не повністю вакцинованій дитині загрожує параліч на все життя. Це те, чого уникнути можна було дуже легко – просто дотримуючись календаря щеплень у дитинстві.

Джерело: КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради»

Батьки мусять усвідомлювати: вилікувати поліомієліт та його наслідки неможливо. Цю хворобу можна лише попередити шляхом вакцинації. Тому жодні релігійні переконання, жодні антивакцинаторські меседжі, провокативні пости у соцмережах про відмову від щеплень не виправдовують поведінки батьків, які відмовляються вакцинувати своїх дітей. Малюк сам себе захистити від хвороби не може, за нього роблять вибір дорослі. Крім того, захищаючи свого малюка, ви захищаєте кожну дитину в Україні

Найбільш вразливі до поліомієліту — діти у віці до 6 років. У окремих випадках заразитися також можуть невакциновані дорослі.

Поліомієліт може загрожувати великій кількості невакцинованих або не повністю вакцинованих дітей невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через враження саме дихальних м’язів. 

Поліомієліт викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Поліовірус поширюється непомітно і швидко. Особливо небезпечний для оточуючих безсимптомний перебіг хвороби у більшості інфікованих.

Ліків від поліомієліту не існує. Єдиним і безальтернативним захистом від поліовірусу є щеплення. 

За даними МОЗ на кінець минулого року, в Україні лише 73% дітей віком до 1 року отримали три дози щеплення від поліомієліту. Для того, щоб припинити проширення і унеможливити захворювання на поліомієліт, потрібно вакцинувати 95 відсотків дітей. У Полтавській області в різних вікових групах показники коливаються від 89,7 до 91,5 відсотка. Наше завдання – дійти до кожної амбулаторії, звернутися до кожної родини, де малюки не отримали усіх щеплень, передбачених Національним календарем, і терміново «наздогнати» пропущені етапи вакцинації проти поліомієліту. 

Коли і як вакцинують дітей від поліомієліту

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту:

у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) (ін’єкції);

у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) (краплі).

Шести доз вакцини необхідно і достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя. 

Обидві вакцини, ІПВ і ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

У відповідь на виявлення вірусу поліомієліту у дітей на Рівненщині й Закарпатті в Україні ухвалений план реагування на спалах цієї хвороби.

Ліквідація спалаху буде відбуватись у 2 етапи

 Етап 1. Кампанія щеплення вакциною ІПВ дітей віком до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Триватиме з 1 лютого три тижні. Це необхідно для захисту невакцинованих дітей від інфікування.

Етап 2. В межах якого щеплюватимуть вакциною ОПВ усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу.

Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, – безпечні, якісні, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.

Шановні батьки, перевірте, чи отримала ваша дитина всі необхідні щеплення від поліомієліту. Якщо якась із доз пропущена, будь ласка, негайно зверніться до педіатра чи сімейного лікаря та надолужте ті дози, що пропустили. 

Де можна зробити щеплення?

В Україні вакцинація від поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна зробити у державних медичних закладах безоплатно.

Чим загрожує цей спалах поліо?

Допоки хоч одна дитина залишається інфікованою, всі невакциновані діти наражаються на небезпеку зараження поліомієлітом. Нездатність викорінити поліомієліт там, де його було виявлено, може призвести до 200 000 нових випадків щороку протягом 10 років у всьому світі.

Якими є симптоми поліомієліту?

  1. Рухові розлади: сильний біль в уражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутись за кілька годин. Невиліковний параліч — найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. 

  2. Грипоподібні симптоми: лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання, — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус поширюється найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.

  3. Жодних симптомів: без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків. У такому разі вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, оскільки присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції залишається непоміченою.

Також може розвиватися пост-поліомієлітний синдром: діти, які, здається, повністю вилікувалися, можуть відчувати нові м’язові болі, слабкість або параліч у дорослому віці через десятки років після первинного захворювання.

Тож найближчим часом діти, які не отримали усіх, передбачених Національним календарем, доз поліомієлітної вакцини, мають надолужити згаяне. А вже навесні розпочнеться додаткова вакцинація усіх малюків віком до 6 років для більш надійного їх захисту.

 

Перейти до вмісту