Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Як правильно пити каву: поради сімейної лікарки

Як правильно пити каву: поради сімейної лікарки

Каві як напою вже 900 років. Все почалось у ХІІ столітті. Тоді араби прийшли в Ефіопію і побачили, як  місцеві жителі використовують ягоди кави у якості засобу, що бадьорить. І мабуть, сказали “ми теж так хочемо”. Але оскільки свіжі ягоди було важко перевозити, вони почали висушувати ягоди, а потім вже перетирати в порошок і заварювати в гарячій воді. В ХV столітті, почали з’являтися перші кав’ярні. Кажуть, най-най першу відкрили у Стамбулі. 

Якщо ти думаєш, що кава заряджає нас, то це не зовсім вірно. Сама по собі кава не дає організму енергію. Вона робить так, щоб організм не знав, що він втомився: блокує аденозинові рецептори, ніби затуляє штори клітинам — і вони не помічають, що прийшла ніч і час вже відпочивати. Таке блокування дає суб’єктивне відчуття бадьорості й організм починає працювати на межі,  не отримуючи нову енергію, а використовуючи резервні запаси організму. 

При регулярному надмірному вживанні кави ти ризикуєш отримати хронічну перевтому та виробити толерантність до кави. У двох чашках еспресо — від 40 до 200 мг кофеїну. 300 мг на добу — розумна доза кофеїну, тобто випити за день 1-2 чашки хорошої кави цілком безпечно. Вагітній, або жінці, що годує малюка грудьми, можна випити чашку кави, якщо немає протипоказань з інших причин.

Матеріал підготовлено спільно з соціальною кампанією “Твій сімейний лікар”. Сайт та Facebook–сторінка проєкту.

Перейти до вмісту