Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

В СБУ оприлюднили справу репресованого селянина з Полтавщини

В СБУ оприлюднили справу репресованого селянина з Полтавщини

В СБУ опублікували архівні матеріали КДБ про Василя Семеновича Лебідя, який у 1897-1930 роках мешкав у Чутівському районі Полтавської губернії.

Розсекречені матеріали містять 24 аркуші, повідомили в Управлінні СБУ України в Полтавській області.

З документів відомо, що Василь Лебідь був хліборобом-одноосібником, чинив супротив і вів боротьбу проти всіх заходів радянської влади: хлібозаготівля, землеустрій, самооподаткування, колективізація тощо.

Василь Лебідь закликав селян до повстання: “…хліб забирають, граблять людей та і ще й розпродають. Але нічого, хай граблять комуністи, їм скоро кінець… Хліб тут послідній забирають у селян, а везуть за кордон… Це повертається панщина, опять буде кріпацтво…”.

Читайте також: “Вижили, бо невістка приносила додому сире тісто під полами кожуха”: унікальні документи та спогади очевидців про Голодомор на Полтавщині

У лютому 1930 року селянина заарештували та звинуватили за статтями 54-10 (антирадянська агітація та пропаганда) та 54-13 (активна діяльність проти революційного руху). А вже у березні винесли вирок — розстріляти.

12 березня 1930 року о 19:05 Василя Лебідя розстріляли та поховали на Полтавському міському кладовищі. В акті, складеному після страти, зазначили: “Труп розстріляного поховано … слідів від могили не залишено”.

Пізніше, у 1989 році, прокурор Полтавської області В.В.Кривобок підписав довідку про реабілітацію Василя Лебідя відповідно до указу “Про додаткові заходи з відновлення справедливості щодо жертв сталінських репресій”.

Фото: фейсбук 

Перейти до вмісту