Ви тут:
Відео децентралізація Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині визначили переможців обласного конкурсу проєктів розвитку територіальних громад

На Полтавщині визначили переможців обласного конкурсу проєктів розвитку територіальних громад

У 2021 році на обласний конкурс проєктів розвитку територіальних громад Полтавської області подали 37 проєктів.

З них 36 подали сільські, селищні, міські громади (до 600 тис. грн з обласного бюджету) і один спільний проєкт Котелевської та Великорублівської громади (до 800 тисяч гривень з обласного бюджету).

Більшість проєктів стосуються організації надання послуг населенню – 22 проєкти, поліпшення екологічної інфраструктури – 6 проєктів, розвитку спортивної й туристичної інфраструктури – 5 проєктів, впровадження енергозберігаючих та ресурсно-активних технологій у закладах бюджетної сфери — 1, збереження історико-культурної спадщини — 1, освітнє, наукове та інформаційне забезпечення розвитку місцевого самоврядування — 1.

23 листопада відбулось засідання ради конкурсу, під час якого представники громад презентували свої проєкти і переконували у доцільності їх реалізацій.

Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький зазначив, що цьогоріч формат проведення конкурсу новий.

За результатами презентації робоча група підтримала 36 подані проєкти з 37-ми. Не підтримали проєкт Карлівської громади “Автобус #Art.Club — мобільний культурний хаб”.

Читайте також: Найкращий проєкт-менеджер: на Полтавщині анонсували новий обласний конкурс

Олександр Біленький акцентував увагу на тому, що на наступний рік вимоги до конкурсу стануть жорсткішими, а перед подачею проєктів для громад проведуть семінар-практикум.

“У цьому році конкурс був перехідним між сільськими, районними і міськими радами і вже територіальними громадами. В подальшому ми будемо робити положення конкурсу більш жорстким. На платформі SmartRegion створимо функцію побажання або оцінку громадськості на кожен проєкт. І експертна рада, і рада конкурсу будуть звертати на це увагу. Крім того, ми акредитуємо певні громадські організації за напрямками, які фахово оцінюватимуть подані проєкти. Рада конкурсу була абсолютно одностайна в слабкості цьогорічних проєктів і тому перед подачею проєктів наступного року проведемо семінар-практикум для громад, щоб урізноманітними напрямки проєктів. Цього разу, включаючи специфіку подання проєктів, підготовку і висновки експертів, робоча група підтримала всі проєкти, подані цьогоріч, окрім одного — проєкту Карлівської громади. Він виявився єдиним, який не підтримала робоча група”, – зазначив Олександр Біленький.

Фінансування проєктів проводитиметься у 2022 році. З усіма проєктами можна ознайомитись на платформі Smart Region за посиланням.

[metaslider id=836623]

Депутат Полтавської облради і член ради конкурсу Лариса Босенко додала, що кошти необхідно використати таким чином, як зазначено у проєкті. В іншому випадку, громада не матиме право приймати участь в обласному конкурсі.

Довідково. Полтавська обласна рада однією з перших в Україні започаткувала у 2010 році обласний конкурс проєктів розвитку територіальних громад. Фінансування проєктів здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету та бюджету органів місцевого самоврядування. Видатки обласного бюджету складають 50% від очікуваної вартості проєкту. Прийом проєктів у 2021 році тривав з 1 травня по 1 жовтня.

Перейти до вмісту