Ви тут:
Відео Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Миргороді за кошти Європейського Союзу провели комплексну термомодернізацію дитячого садка та ремонтують котельну

У Миргороді за кошти Європейського Союзу провели комплексну термомодернізацію дитячого садка та ремонтують котельну

У Миргороді на Полтавщині реалізують проєкт “Модернізація виробництва, постачання та споживання теплового району (MO.GE.DI.CO)” у рамках програми “Угода Мерів – Демонстраційні проєкти”.

“MO.GE.DI.CO” – це демонстраційний проєкт Європейського Союзу, який місто почало реалізовувати у 2018 році . У рамках проєкту в Миргороді провели комплексну термомодернізацію будівлі дитячого садочка №10 “Веселка”, модернізують котельну, проклали нову тепломереж, замінили існуючі теплові трубопроводи на попередньо ізольовані. Також встановили автоматичну систему моніторингу енергії 10 муніципальних будівель.

Загальний бюджет проєкту — 1 019 523 євро. 75% вартості — кошти Європейського Союзу, які місто отримало у формі безповоротного гранту, 25% – кошти міського бюджету.

У дитячому садку замінили всі вікна і двері, утеплили зовнішні стіни будівлі, цоколь та перекриття даху. В ігрових кімнатах зробили теплу підлогу. Також встановили сучасну систему вентиляції. Все це дозволяє вмикати теплу підлогу та провітрювати не весь садочок одночасно, а кожну кімнату окремо.

“Котельня увімкнеться, подасть тепло, і завдяки теплій підлозі діткам буде комфортно гратись. В усіх групах встановлені вентиляційні установки. Пульт керування знаходиться на стіні. Згідно з санітарними нормами, у дитячому садку повинно проводитись провітрювання. Для цього зазвичай відкривають вікно. Натомість ця установка взимку нагріває зовнішнє холодне повітря. І тому повітря, яке потрапить у кімнату, буде теплішим. Відповідно, батареї на підігрів тепла витратять менше енергії, а дітям буде комфортно перебувати у приміщенні”, – розповів технічний експерт проєкту Андрій Удовик.

Також для садочку придбали нове обладнання для харчоблоку та облаштували енергоефективний куточок, де дітям розповідають про те, як можна використовувати енергію сонця чи вітру.

[metaslider id=815816]

У рамках проєкту “MO.GE.DI.CO” також модернізують котельну на вулиці Прорізній. Там уже проклали нову тепломережу та замінили існуючі теплові трубопроводи на попередньо ізольовані.  Проєктом передбачено встановлення котлів, які працюватимуть на біомасі. Завершити роботи на котельні планують до кінця року.

“Буде встановлено два твердопаливних котли, які працюватимуть на трісці. Зі складу транспортером буде подача маси у котли. Така котельня забезпечуватиме близько 50% споживання тепла”, – розповів заступник міського голови Сергій Швайка.

Котельня на 25% працюватиме на біопаливі (тріска, деревина, пелети), яке постачатимуть місцеві агропідприємства. Також працюватимуть і газові котли.

“Тобто, в той час, коли будуть перебої з газом, котельня зможе частково забезпечувати споживачів гарячою водою і теплом за допомогою біопалива. Такі об’єкти як садочок і котельня обрали невипадково. Таким чином, ми створити демонстраційний комплексний проєкт, яким показуємо, як можна зменшити споживання енергії (через її виробництво, транспортування і постачання у житловий сектор, муніципальні будівлі) і впливати на зміни клімату”, – розповіла начальник відділу муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту Миргородської міської ради Тетяна Усик.

Секторальний менеджер з енергоефективності Представництва ЄС в Україні Ольга Бороданкова розповіла, що Миргород було відібрано серед ста міст України, підписантів Угоди мерів. Вона вже шість років працює в Україні і бачить розуміння місцевої влади і жителів того, що енергоефективність – це розумна економія, яку і далі варто впроваджувати.

“За енергоефективністю майбутнє. Тому що розраховувати, що тарифи знизяться, не можна. Єдиний шлях до того, щоб знизити суми у платіжках — зменшувати вживання енергії за допомогою термомодернізації як муніципальних приміщень, так і в житлового сектору”, – розповіла Ольга Бороданкова.

“Для таких міст, як наше, підтримка від Європейського союзу – суттєва і відчутна. Адже з місцевого бюджету було виділено 25% вартості проєкту, це – 256 тисяч євро. Сума співфінансування від міста також суттєва, але такі проєкти – перспективні і необхідні нашому місту. У подальшому продовжуватимемо брати участь у грантових конкурсах, щоб і надалі якісно модернізувати освітні будівлі і впроваджувати сучасні енергоефективні технології,” – зазначив міський голова Сергій Соломаха.

[metaslider id=815836]

Перейти до вмісту