Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Полтавська лікарка розповіли про користь грудного вигодовування

В Україні триває тиждень підтримки грудного вигодовування, який щороку відзначають з 1 до 7 серпня. Лікар-неонатолог неонатального стаціонару перинатального центру КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського ПОР» Ольга Моклякова розповіла про користь грудного вигодовування.

Безсумнівно, всіх майбутніх матусь турбує питання пологів та грудного вигодовування, і це насправді важливо. Так склалося, що жінка може народити і вигодувати свою дитину. І це один з найцінніших подарунків Природи людству. Вигодовування материнським молоком є природним продовженням того харчування, яке отримував плід у період свого внутрішньоутробного розвитку. Різниця лише в тому, що плід отримує харчування через пуповину з кров’ю матері, а новонароджений після перерізання пуповини отримує їжу з грудей матері молоко.

Природне вигодовування відіграє важливу роль у процесах психоемоційних відносин матері до дитини. Сьогодні саме годування грудьми розглядається як могутній емоційний стимул у процесі становлення психічних функцій дитини. Встановлено, що під час годування грудьми між матір’ю і дитиною встановлюється особлива близькість, яка зберігається на довгі роки, а за деякими даними – на все життя.

Грудне молоко містить живі бактерії, стволові клітини, лейкоцити, антитіла, ферменти і гормони. Завдяки цьому дитячий організм здатен боротися з інфекціями, запобігати хворобам. А ще це унікальний продукт: виходячи з індивідуальних особливостей кожної дитини, відповідно, властивості молока мами «прораховані» природою саме для її дитини.

Фізичний контакт між мамою і дитиною відразу після пологів допомагає продовжити лактацію. Грудне вигодовування робить маму більш уважною до потреб дитини, пришвидшує скорочення матки після пологів та знижує ризик кровотечі. Окрім цього, воно допомагає мамі нормалізувати вагу, що була до вагітності.

Гормони, що виробляються при лактації, викликають почуття задоволення, зниження тривоги і дають спокій. За рахунок цього годувальниці завжди вистачає душевних сил на подолання побутових негараздів, і навіть хронічний недосип переноситься нею набагато легше. Тому важливим кроком є прикладання до грудей у перші хвилини життя. Саме тому в перинатальному центрі дитина перебуває в тісному контакті шкіра до шкіри з мамою або татом. І це є вирішальним для формування здоров’я дитини.

У перинатальному центрі КП «ПОКЛ ім. М. В. Скліфосовського ПОР» дотримуються 12 принципів підтримки грудного вигодовування, а саме:

– здійснюється систематичне навчання медичного персоналу щодо Програми підтримки грудного вигодовування;

– використовуються сучасні методи підготовки родини до появи малюка, навчання вагітних, матерів щодо переваг та важливості грудного вигодовування;

– допомога матерям успішно розпочати раннє грудне вигодовування;

– здійснюється навчання вагітних, матерів та членів родини як годувати грудьми та з питання збереження лактації у кризових ситуаціях;

– медичний персонал наголошує матерям про важливість виключно грудного вигодовування у період до 6 місяців та інформує матерів про важливість продовження грудного вигодовування до 2 років;

– медичний персонал розповідає про важливість цілодобового сумісного перебування матері та дитини, про необхідність фізичного контакту та нічних годувань;

– годування на вимогу;

– інформування про недоцільність та небезпечність використання пустушок, сосок. В окремих випадках здійснюється догодовування без використання пляшечок з сосками;

– в лікарні працює група підтримки грудного вигодовування;

– практикуються сімейні пологи.

Діти, яких вигодовують грудним молоком, практично не хворіють. Вони набагато рідше страждають на кишкові інфекції та захворювання дихальних шляхів. У таких малюків знижується ризик запалення середнього вуха особливо його важких та хронічних форм. Також знижується ризик алергічних реакцій і захворювань. Грудне молоко захищає від некротичного ентероколіту новонароджених, менінгіту, інфекцій сечовивідної системи, ожиріння, цукрового діабету, автоімунних захворювань. Серед малюків яких вигодовують грудьми рідше трапляється синдром раптової смерті немовлят.

Немає нічого кориснішого за мамине молоко, крім того, що в ньому міститься достатня кількість вітамінів, білків, жирів і вуглеводів, воно є також прекрасним імоностимулюючим засобом, адже з молоком матері дитині передаються вироблені антитіла, які захищають дитину від різних хвороб. Під час грудного вигодовування налагоджується психоемоційний зв’язок між матір’ю та дитиною. Малюк біля грудей швидко заспокоюється, адже відчуває, що його люблять.

Перейти до вмісту