Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Маковий спас: рецепти приготування шуликів на Маковія

Шулики – коржики з маком на Маковія – традиційна страва української кухні. Це пісний корж, який ламають на шматочки й заливають водою з маком та медом.

Пропонуємо кілька популярних рецептів Шуликів.

Рецепт 1 – класичний:

Для коржів з’єднуємо борошно, кефір (чи кисляк), яйце, сіль, соду. Замішуємо, розкатаємо, печемо чи навіть на пательні смажимо. Коржі протикаємо виделкою. Приготуємо заздалегідь переварену воду, розчинимо там мед. Натремо мак у макітрі. Поламаємо готові коржі, кинемо в макітру до маку й заливаємо солодкою водою.

Інгредієнти:

Яйце – 1 шт
Мед – 5 ст.л.
Мак – 4 ст.л.
Масло – 50 г
Сода – 1 ч.л.
Молоко – 100 мл
Борошно – 2 склянки

Читайте також: Що освячують у церкві на Маковія: історія і традиції свята

Вбиваємо яйце, додаємо 1 ст.л. меду. Розтираємо яйце з медом. Розтираємо в макітрі мак – його потрібно попередньо залити окропом і залишити на 30 хвилин.
Додаємо 1 ст.л. маку до яєць, перемішуємо, додаємо масло, кладемо соду, вливаємо молоко, збиваємо до однорідної консистенції, всипаємо просіяне борошно, перемішуємо, поступово додаючи борошно. Замішуємо круте тісто. Розкатуємо тісто в пласт товщиною 1-2 см. Перекладаємо тісто на застелене пергаментом деко.
Випікаємо корж в духовці, розігрітій до 160°C. Ламаємо корж на шматочки. До маку, що залишився, додаємо мед. Перемішуємо. Додаємо кип’ячену воду. Знову перемішуємо. Поливаємо шулики медово-маковою заправкою й даємо настоятися 20-30 хвилин.

Рецепт 2 – з лимонною кислотою:

Інгредієнти, які знадобляться:

борошно – 3 ст.;
вода тепла – 1 ст.;
сіль – 0,5 ч. л.;
сода – 0,5 ч. л.;
лимонна кислота – 0,5 ч. л.

Покроковий процес приготування:

Всю порцію борошна змішати з сухими інгредієнтами, зазначеними в рецепті: содою, сіллю, лимонною кислотою. Влити воду, замісити еластичний, щільний шар.
Отриманий обсяг розділити на кілька частин, розкачати з кожного отриманого кульки круглий пласт, не надто тонкий. На отриманому пласті зробити кілька проколів виделкою.
Сковороду добре розігріти, але не змащувати маслом. На неї покласти пласт, зменшити вогонь до мінімальної позначки.
Випікати треба з обох сторін без використання масла, під закритою кришкою.

Рецепт 3 – на молоці:

Приготувати такий варіант коржа можна з того, що є в холодильнику. Можна приготувати таке тісто і на воді, але консистенція на молоці вийде більш м’якою і повітряної. Вам потрібні:

борошно – 2 ст.;
молоко – 4 ст. л.;
яйце – 1 шт.;
вершкове масло – 1 ст. л.;
сода – пучку.

Рецепт 4 –  м’яка основа на кефірі:

Легко і швидко робиться з кефіром або кисляком. Візьміть:

борошна – 1,5 склянки;
кефіру (кисляку) – 1 ст.;
яєць – 1 шт.;
цукру – 2 ст. л.;
солі – 1 г;
соди на кінчику ножа.

Покроковий процес:

Змішайте борошно з сухими інгредієнтами: сіллю, содою, цукром. Вбийте в суху суміш яйце, вимісіть, потроху додаючи кефір, вимісіть тісто, як на пиріжки. Воно повинно бути податливим в роботі, м’яким. Отриманий шар розділіть на кілька частин, розкачайте не занадто тонко, випікайте на сковороді. Можна пекти в духовці до золотистої скоринки.

Як готувати підливку – макове молоко:

Шуликам потрібна смачна підлива, яка робить страву унікальним. Як приготувати мак для випічки? Візьміть:

мак – 150 г;
воду – 3 ст.;
мед – 1 ст. л.

Як зробити солодку підливку:

Залийте зернятка 200 мл окропу, накрийте, дочекайтеся повного остигання.  Отриману вологу суміш відкиньте на сито, потім перемеліть блендером. До суміші додайте 3 склянки охолодженої води, плюс столову ложку меду, добре збийте. Процідіть, потім використовувати для заливки смачних коржиків шуликів.

За матеріалами Інтернетджерел, фото ілюстративні

Система Orphus