Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Їжа для школярів в асортименті: у Полтаві навчали освітян, як швидко і корисно готувати страви шкільного меню

27 липня у Полтавській спеціалізованій школі-інтернаті спортивного профілю І-ІІІ ступенів для освітян Полтавщини організували дегустацію типового шкільного меню, страви з якого приготували за допомогою сучасного технологічного процесу.

Громадська організація “Національна асоціація громадського харчування” наочно продемонструвала, яким чином можна приготувати до десятка страв за 1 год — 1, 20 год. Водночас, страви виходять свіжими і корисними.

Співзасновник ГО Орест Степаняк розповідає, що, передовсім, школам потрібно змінювати технологічні процеси у приготуванні їжі.

“Одна з найголовніших проблем та, що діти відмовляються їсти у школах. В Україні діагностовано 13% дитячого ожиріння через те, що діти харчуються снеками та газованими напоями у МАФах або супермаркетах. Насправді, реформа шкільного харчування – це коли застосовують сучасні технології, а їжу готують швидко. Весь світ вже давно перейшов на приготування їжі у пароконвекційних печах. Це дозволяє під час уроку готувати страви, а вже на перерві видавати їх дітям. Якщо на перерву виходить 100 дітей, то кухарі завантажили таку кількість котлет і через 15 хвилин подають їх свіжими дітям”, – розповідає Орест Степаняк.

За його словами, другим ключовим моментом є  асортимент страв у шкільних їдальнях. Діти повинні мати можливість самостійно обирати, що вони їстимуть на сніданок, обід або вечерю (залежно від типу закладу).

“У Полтавській області розроблена та вже діє обласна програма “Дітям Полтавщини — здорове харчування”. У рамках її реалізації на 2021 рік передбачені кошти з обласного бюджету в обсязі 9,5 млн грн на умовах співфінансування з місцевими бюджетами для оновлення обладнання для харчоблоків. Передовсім, в опорних школах та закладах освіти, де навчається понад 400 дітей. Всі ці заходи сприятимуть, щоб харчоблоки відповідали сучасним технологіям; кухарям було зручніше, комфортніше; а діти і батьки були задоволені стравами. Сподіваємось, що вже з 1 вересня у школах будуть оновлені харчоблоки”, – розповіла заступник директора Центру фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів Полтавської облради Наталія Ковшар.

Читайте також: Харчування у школах та дитсадках з 1 вересня: роз’яснення МОН

Полтавська школа-інтернат має спортивний профіль. Також діти цілодобово проживають на території закладу. Тому тут харчування п’ятиразове.

“Усі учні закладу є спортсменами, тому маємо посилене харчування. Меню різноманітне, включені всі продукти, які допускаються за стандартами і санітарними нормами. Діти отримують всі необхідні вітаміни, але норми харчування відрізняються, бо виховуємо спортсменів. З 1 вересня змінюються підходи до харчування, тому будемо підлаштовувати меню до нових норм”, – розповіла в.о. директора закладу Світлана Дмитренко.

Під час презентації сучасних технологій приготування їжі кухарям вдалось за 1,5 години приготувати борщ, плов, курячі котлети, нагетси, гречану кашу, овочі на пару, вінегрет, літній салат, вареники.

Нагадаємо, перша леді України Олена Зеленська разом з Міносвіти, МОЗ, шеф-кухарем Євгеном Клопотенком презентували нове меню для школярів, яке запрацює з 1 вересня. Нове меню складається зі 160 страв, які використовуватимуть залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Воно включає, як традиційні українські страви, так і популярні страви різних кухонь світу.  Вперше до меню включили безглютенові позиції, збільшили кількість фруктів і м’яса у раціоні.

Перейти до вмісту