Ви тут:

На Полтавщині заборгованість пенсійних платежів склала понад 193 млн грн

За перше півріччя 2021 року до бюджету Пенсійного фонду області надійшло 119,1 млн грн. При цьому, як розповів в.о. начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Володимир Носенко, заборгованість пенсійних платежів – 193 млн грн.

«Вагомим резервом для наповнення бюджету є погашення заборгованості щодо пенсійних платежів, яка наразі становить понад 193 млн грн. Переважну частку боргу мають 47 підприємств, які перебувають на різних стадіях банкрутства», – розповів Володимир Носенко під час апаратної наради.

За його словами, з метою попередження штучного затягування процедур банкрутства працівники управління направили 2 скарги до Міністерства юстиції України та 14 звернень – до арбітражних керуючих, із яких 8 задоволено.

Читайте також: На Полтавщині провели перерахунки виплат 340 тисячам пенсіонерів, – Володимир Носенко

«Унаслідок вжитих заходів завершено процедуру ліквідації щодо 3 підприємств-банкрутів і зменшено заборгованість майже на 3 мільйони гривень», – наголосив Володимир Носенко.

Загалом, економічно активні підприємства й ті, в яких активи відсутні, заборгували до бюджету 39,8 млн грн. Найбільша заборгованість фіксується щодо підприємств та організацій Кременчука – 15,7 млн грн або 40% від загальної суми боргу по області.

«Наявність боргу зумовлено недотриманням зобов’язань щодо відшкодування ПАТ «Кременчуцький сталеливарний завод», який заборгував 8,7 мільйона гривень економічно активного боргу, та «Кременчуцьке кар’єроуправління «Кварц» із сумою боргу 712 тисяч гривень. Крім того, значна сума боргу рахується за підприємством ДП «Лохвицький спиртовий комбінат» – 2,7 мільйона гривень», – розповів Володимир Носенко.

Із метою стягнення заборгованих коштів органами Пенсійного фонду області проводиться претензійно-позовна робота. За звітний період подано 124 позовні заяви про стягнення боргу на загальну суму 15,9 млн грн. Проведена робота вже дозволила отримати 5,7 млн грн.

«Необхідно актуалізувати інформацію по кожному підприємству-боржнику. Будемо розміщувати її на наших сайтах і контролювати, як підприємства сплачують всі необхідні збори та платежі до бюджету. Триматиму це питання на особистому контролі», – наголосив голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов.

На примусовому виконанні в органах державної виконавчої служби області перебуває майже 2 тисячі виконавчих документів про стягнення на користь держави в інтересах органів Пенсійного фонду області на загальну суму 37,7 млн грн.

Із початку року було проведено 12 засідань комісій з питань забезпечення своєчасності й повноти сплати обов’язкових платежів і погашення заборгованості до Пенсійного фонду області, на яких заслухано 38 керівників підприємств-боржників щодо вжитих заходів, спрямованих на погашення боргів. У результаті проведеної роботи погашено боргів на загальну суму 4,5 млн грн.

Перейти до вмісту