Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Костянтина Жеваго оголосили у міжнародний розшук

Інтерпол за запитом ДБР оголосив у міжнародний розшук колишнього депутата і екс-голову банку Фінанси та Кредит.

Про це повідомляє сайт ДБР.

«27 вересня 2019 року екснардепу було повідомлено про підозру. Він, як колишній власник АТ «Банк «Фінанси та Кредит», організував розтрату 113 млн доларів США цієї фінансової установи.
Підконтрольна йому офшорна компанія відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а його банк став поручителем. Після того, як офшорна компанія не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали 113 млн доларів США з кореспондентських рахунків українського банку.
Після цього вказаний банк було визнано неплатоспроможним», – йдеться у повідомленні Державного бюро розслідування.

Костянтин Валентинович Жеваго — український бізнесмен та політик. Народний депутат 3, 4, 5, 6, 7 та 8 скликань, виконавчий директор Ferrexpo, бенефіціар банку Фінанси та Кредит.

У вересні 2019 року проти Жеваго було відкрито кримінальне провадження щодо його можливої причетності до розкрадання 2,5 мдрд грн. Державне бюро розслідувань викликало Костянтина на допит 27 вересня 2019-го. Згідно даних перевірки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Жеваго та інший топ-менеджер банку «Фінанси та Кредит» видав кілька завідомо безнадійних кредитів на суму майже 5 млрд грн для того, щоб заволодіти грошима.

Читайте також: Апеляційний суд скасував рішення про затримання і утримання під вартою Костянтина Жеваго

За даними слідства, в 2007—2014 роках офшорна компанія відкрила кілька кредитних ліній в іноземних банках. Між банком «Фінанси та кредит» та іноземними банками було укладено договори застави на суму 113 млн $. Український банк поручався за офшорну компанію власними коштами на рахунках в іноземних банках-кредиторах. 2015 року за невиконання зобов’язань офшорною компанією за договорами іноземні банки стягнули з рахунків банку «Фінанси та кредит» 113 млн $. Заставу було списано коли банк «Фінанси та кредит» було оголошено неплатоспроможним.

Після 3,5 років суду, 2 жовтня 2019-го Шевченківський суд Києва постановив стягнути з Жеваго 1,5 млрд грн на користь НБУ. В рішенні пояснюється, що Костянтин не бажав виконувати зобов’язання за договором поруки про погашення кредитів рефінансування банку.3 грудня Жеваго було оголошено в міжнародний розшук та надано дозвіл на його затримання. 13 грудня Київ ський апеляційний суд повернув апеляційну скаргу Жеваго без розгляду через несплату судового збору у визначені строки, після чого рішення суду щодо примусового стягнення набрало чинності.

26 грудня того ж року почато примусове стягнення 1,54 млрд. грн

Перейти до вмісту