Ви тут:
Надзвичайні ситуації Полтавщина Суспільство 

Полтавщина – одна з перших в Україні почала впровадження сучасної системи оповіщення населення, – Євген Греков

Минулого року була збудована і введена в дослідну експлуатацію сучасна територіальна (обласна) складова автоматизованої системи оповіщення. Нова система оповіщення дозволяє здійснювати інформування населення через FM-мережі ефірного мовлення та телебачення Національної суспільної телерадіокомпанії України, передавачі якої охоплюють майже всю територію області.

Про це повідомив заступник голови Полтавської ОДА Євген Греков.

На реконструкцію територіальної складової автоматизованої системи централізованого оповіщення, забезпечення своєчасного повного та якісного експлуатаційно-технічного обслуговування апаратури та інших технічних засобів оповіщення і зв’язку протягом 2021-2027 років передбачено виділення з обласного бюджету 11 млн 481 тис. грн.

«Полтавщина – одна з перших областей, яка почала впровадження сучасної системи, хоч і не входить до пілотних регіонів. Оновлена система в рази зменшує час передачі сигналів, дозволяє використовувати мобільні мережі й інтернет-ресурси. Крім того, її утримання й обслуговування дешевше, ніж штатної», – запевнив Євген Греков.

Наступний крок – впровадження місцевої складової сучасної системи оповіщення. Відповідно до змін адміністративно-територіального устрою системи на місцях мають зробити всі громади області. У Горішніх Плавнях встановили сучасну апаратуру і ввели в експлуатацію першу чергу місцевої складової сучасної системи оповіщення з охопленням Дмитрівського старостинського округу Горішньоплавнівської міської територіальної громади. Підключили її до територіальної складової.

Нині положення про місцеву систему оповіщення розроблені в чотирьох РДА новоутворених районів, а також Гадяцькій, Горішньоплавнівській, Чутівській, Зіньківській, Полтавській, Кременчуцькій, Миргородській та Лубенській громадах. Інші органи місцевого самоврядування мають цю роботу пришвидшити. Наступний етап після розроблення положень – замовлення проектно-кошторисної документації.

Читайте також: На Полтавщині планують збудувати 60 артезіанських свердловин

Загалом до грудня 2024 року місцеві системи оповіщення мають бути створені в 4 районах і 60 територіальних громадах. Полтавщина цілком перейде на сучасну систему оповіщення.

«Працюємо й над впровадженням в області системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112, – розповів Євген Греков. – Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, профільного закону на території держави має запрацювати чергово-диспетчерська система екстреної допомоги населенню за єдиним безкоштовним номером 112. Така служба функціонує в Європі. Подібна діє у США, це лінія 911».

Проєктно-кошторисну документацію на її будівництво виготовили. Полтавська облдержадміністрація разом із з обласною радою працюватимуть, щоб спрямувати кошти на її створення. Вона необхідна для поліпшення оперативного реагування служб і буде корисною для жителів Полтавщини, адже вони звертатимуться за єдиним телефонним номером, а не телефонуватимуть кожній службі окремо. Служба 112 має стати єдиним центром екстреного реагування, координуватиме дії поліції, пожежно-рятувальної служби, швидкої медичної допомоги.

Нагадаємо, у Полтавській області планують створити 74 підрозділи місцевої пожежної охорони в територіальних громадах.

Перейти до вмісту