Ви тут:
Відео Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Розробляємо державну програму з розвитку художніх промислів, що стосуватиметься також ремесел з Решетилівки та Опішні, – заступник Міністра культури

1 квітня Всеукраїнський центр вишивки та килимарства у Решетилівці відвідали заступник Міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк та заступник голови Державного агентства розвитку туризму Кирило Домбровський. 

Там вони вивчали умови розвитку нематеріальних художніх ремесел – оглянули експозиційну залу, побачили майстрів вишивки та килимарство за роботою.

Лариса Петасюк відзначила, що зараз серед головних завдань — збереження традицій художніх ремесел, створення умов їх розвитку, а також для підтримки майстрів. Для цього в Україні розробляють державну цільову програму з розвитку народних художніх промислів.

“Так склалось, що традиції вишивки та килимарства прижились саме в Решетилівці. Вони дуже цінні для нематеріальної спадщини. Більш того, відносяться до креативних індустрій, тому що це художні народні промисли. Зараз завдання – зберегти ці традиції, розвивати далі. Підтримка це вивчення особливостей розвитку, проблемам, необхідних умов для розвитку. Ми зараз розробляємо державну цільову програму з розвитку народних художніх промислів, це стосуватиметься й Опішні, Решетилівки. Загалом, всіх осередків в Україні”, – розповіла Лариса Петасюк.

Заступник голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко наголосила на вдалому розташуванню Решетилівки для залучення туристів.

“Підтримка має бути комплексною. Потрібно створити умови, щоб майстри могли вільно працювати, розвиватись й передавати свою майстерність наступним поколінням. Показувати туристам, які приїздять до Решетилівки. А місто з точки зору інфраструктури знаходиться в найкращому місці по відношенню до обласного центру й траси Київ-Харків. Решетилівка є одним з магнітів, який приваблює туристів до області. Місто включено до декількох туристичних маршрутів”, – зазначила Катерина Рижеченко.

Читайте також: До 30-річчя Незалежності України у Решетилівці планують вишити 30 рушників

Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький впевнений, що поєднання бюджетів усіх рівнів дасть змогу більше розвивати художні ремесла на місцях.

“Цей центр створився на руїнах колишньої фабрики, створено державне підприємство. З селища ми зробили місто, єдине в Україні. Це говорить про те, наскільки працівники центру, і всі, хто живе в Решетилівці, прагнуть перетворень. Дійсно, логістика тут унікальна. Не використати логістичну складову це злочин. Тому абсолютно будь-які фактори, яку стосуються залучення коштів до Решетилівки, Опішні, будемо підтримувати. Синергія місцевих, обласного й державного бюджетів, буде найвдалішим експериментом для розвитку народних художніх ремесел”, – запевнив голова облради.

З точки зору туризму, громади самостійно мають дбати про формування туристичної привабливості, пояснив заступник голови Державного агентства розвитку туризму Кирило Домбровський. Та додав, що в Україні створюють багатомовний туристичний портал для закордонних туристів.

“Одним з головних завдань є приваблення українців подорожами Україною та розбудову країни як сучасну і привабливу туристичну дестинацію на мапі Європи. Для цього ми запроваджуємо певні маркетингові програми, щоб привабити українців подорожувати власною країною, дізнаватись нові місця, в тому числі через культурні програми, нематеріальну спадщину, народні художні промисли, створення багатомовного туристичного порталу України для закордонної аудиторії. Зокрема, на сьогодні він розробляється основними 6 мовами ООН. Розвиток туризму в місцевих громадах це завдання безпосередньо громад. Тому завдання Державного агентства розвитку туризму навчити громади формувати туристичний продукт і як його популяризувати”, – розповів Кирило Домбровський.

Перейти до вмісту