Ви тут:
Надзвичайні ситуації Полтавщина Суспільство 

Пожежі на Полтавщині: за добу вигоріло більше 37 га сухої трави та очерету

Протягом 6 квітня вогнеборці загасили 39 пожеж на відкритих територіях.

Про це повідомили в Головному управлінні ДСНС у Полтавській області.

Пожежі зафіксували у Полтаві, Кременчуці, Горішніх Плавнях, Диканьці, Лохвицькому, Зіньківському, Миргородському, Гадяцькому, Великобагачанському, Глобинському, Гребінківському, Хорольському, Полтавському та Гадяцькому районах. Внаслідок займань знищено 37,7 га сухої рослинності та очерету.

Головне управління ДСНС України у Полтавській області звертається до громадян з приводу обережного поводження з вогнем:

“Не спалюйте сміття на городах та суху траву на відкритих територіях. Ці необдумані дії вкрай небезпечні, що приводять до виникнення пожеж у приватних житлових, господарських спорудах та на дачних садибах. Трава та сміття легко займаються від сірника або недопалка, а полум’я швидко розповсюджується на значні території. Якщо під час відпочинку на природі, або знаходячись на присадибній чи дачній ділянці помітили безупинне розповсюдження вогню – негайно повідомте до пожежно-рятувальної служби за номером 101”.

Нагадаємо, відповідно до чинного законодавства порушники правил пожежної безпеки нестимуть адміністративну та кримінальну відповідальність.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинних решток на громадян накладається штраф у сумі від 3 060 до 6 120 грн, а на посадових осіб від 15 300 до 21 420 грн.

За підпал трави природно-заповідного фонду штраф для громадян складає від 6 120 до 12 240 грн, а для посадовців – від 21 420 до 30 600 грн.

Згідно зі статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 530 до 4 590 грн, на посадових осіб – від 4 590 до 15 300 грн.

За знищення або пошкодження лісу вогнем для громадян передбачено штраф у сумі від 4 590 до 15 300 грн, для посадових осіб – від 10 710 до 30 600 грн.

У разі ж завдання природі великого збитку передбачена і кримінальна відповідальність. Так, згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Фото: ДСНС

Перейти до вмісту