Ви тут:
Відео Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

До 28 квітня громади можуть подати заявки на отримання Інтернет-субвенції, – Ігор Панченко

Більше 37 громад з Полтавщини вже подали заявки на участь у проєкті щодо підключення сіл до оптичного інтернету.

Про це повідомив під час брифінгу 21 квітня заступник голови Полтавської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Ігор Панченко.

“Завдяки проєкту “Інтернет-субвенція” 6 тисяч навчальних, медичних, культурних закладів отримають якісний інтернет. У планах – вперше покрити 3 тисячі українських сіл оптичними мережами. У 2021 році передбачено близько 500 млн гривень. Більш як 1 млн українців вперше отримають технічну
можливість підключитися до оптичного інтернету”, – розповів Ігор Панченко.

Міністерство цифрової трансформації запустило окремий сайт “Інтернет-субвенція”, де голови громад можуть дізнатись всю інформацію про проєкт. На онлайн-дашборді можна дізнатись, які громади вже подали заявку на участь у проєкті.

“На етапі попереднього збору заявок для голів громад важливо не чекати офіційного старту подачі заявок, адже можете втратити час на отримання фінансування. Наразі, наше завдання — забезпечити 95% користування швидкісним інтернетом, маємо підключити якомога більше населених пунктів”, – наголосив Ігор Панченко.

У проєкті йдеться саме про оптичний інтернет. Це фіксований швидкісний інтернет, але з використанням найсучасніших технологій. Оптичний інтернет — найбільш швидкий, надійний та безпечний. Як зазначив Ігор Панченко, на сьогодні заявки на підключення до швидкісного інтернету подали 688 громад з усієї України.

“Зокрема, на Полтавщині заявки подали понад 37 громад на підключення 312 населених пунктів та 1000 соціально значущих закладів”, – додав заступник голови ОДА.

На сайті “Інтернет-субвенція” голови громад зможуть дізнатися, як подати заявку для участі у відборі, а всі українці – про:

-Цілі та можливості проєкту

-Правила отримання громадами субвенції з держбюджету

-Як діяти селянам, щоб отримати доступ до фіксованого швидкісного інтернету

-Етап, на якому перебуває проєкт

-Перевірити інформацію Мінцифри щодо наявності або відсутності оптичних мереж у селах. І в разі виявлення розбіжностей з реальними даними — повідомити про це Мінцифру.

Щодо розміру субвенції Ігор Панченко зазначив, що середньої чи приблизної суми немає, адже кожна громада має  перелік населених пунктів.

“Розрахунок вартості розбудови оптоволокна буде індивідуальним для кожної громади. Перед початком робіт оператор отримує аванс у розмірі 30% від суми закупівлі та 70% по закінченню закупівлі. До речі, якщо громада протягом двох місяців після виділення субвенції не розпочала процедуру закупівлі, Мінцифра зможе перерозподілити кошти на користь інших громад”, – наголосив Ігор Панченко.

Перейти до вмісту