Ви тут:
здоров’я Суспільство 

7 квітня – Всесвітній день здоров’я: профілактика понад усе

Всесвітній день здоров’я відзначається щороку 7 квітня та був створений у 1950-му році на честь прийняття статуту ВООЗ. Основна мета цього заходу — залучити громадськість до проблем і питань, пов’язаних з охороною здоров’я. 

Саме цей день – чудова нагода нагадати, які саме дослідження треба робити, щоб зберегти здоров’я та які є безкоштовними у вашого сімейного лікаря та лікарки. 

Наскільки часто потрібно проходити профілактичні огляди?

Спеціаліст повинен контролювати захворювання з серйозною симптоматикою. До них відносяться: ВІЛ, туберкульоз, цукровий діабет, гіпертонія. Також в список входить колоректальний рак, рак молочної та передміхурової залоз, серцево-судинні захворювання.

Експерти пояснили, чому цей перелік захворювань потрібно перевіряти: бо хвороби частіше протікають без видимих симптомів, які послужать сигналом тривоги. Деякі прояви можна списати на:

  • вік;
  • загальну втому;
  • затяжну депресію;
  • брак сну;
  • нераціональне харчування.

Ці захворювання об’єднує те, що вони досить поширені в різних державах. Кожен 5-й випадок туберкульозу залишається не виявленим та призводить до негативних наслідків. Кожен 3-й випадок ВІЛ також залишається не виявленим. Якщо у людини часто підвищується тиск, існують ризики інфаркту чи інсульту.

Цей перелік захворювань або хоча б одна хвороба є у кожного третього громадянина. Тільки 40-50% українців знають про свої недуги, контролюють їх та вчасно відвідують сімейного лікаря.

Якщо проходити безкоштовні обстеження мінімум один раз на рік, вдасться визначити стадію захворювання та зайнятися ефективним лікуванням. По статистиці, 95% жінок з діагнозом «‎рак грудної залози»‎ на 1 стадії мають можливість вилікуватись та повноцінно жити. Невтішні дані: кожен 4-й виявлений випадок свідчить про 3 чи 4 стадії.

Чоловікам варто не менш уважно ставитись до свого здоров’я.. Понад 20% випадків раку простати стають виявлені невчасно тасупроводжуються метастазами.

Кому рекомендовані профілактичні огляди у спеціалістів?

Одні із напоширеніших хвороб останніми роками є  серцево-судинні захворювання та гіпертонія. Своє самопочуття необхідно контролювати жінкам, яким виповнилось 50 років та чоловікам після 40 років.

Під час прийому сімейний лікар або лікарка:

  1. Вимірює тиск.
  2. Визначає індекс маси тіла.
  3. Дає направлення на деякі аналізи, особливо важливим є аналіз на холестерин.
  4. Оцінює серцево-судинний ризик по шкалі SCORE.

Такого плану огляди є обов’язковими, рекомендована періодичність -2 роки. Люди з факторами ризику мають відвідувати спеціаліста раз на рік.

Фактори ризику: надлишкова маса тіла, високий тиск, зловживання алкоголем або куріння. Також ризикують люди, у яких є родичі з серцево-судинними захворюваннями та діагнозом «‎цукровий діабет».

Спеціалісти попереджають:потрібно щороку проходити тестування на ВІЛ-інфекцію. Обстеження та тест не займає більше 15-30 хвилин.

Після 45 років та при наявності факторів ризику, треба проводити профілактичний огляд на цукровий діабет. Якщо у родича чи пацієнта був поставлений діагноз «‎гестаційний діабет», то існує вірогідність діагностування цукрового діабету.  Значно ризикують своїм здоров’ям люди, які часто вживають алкоголь. Під час огляду спеціаліст оцінює ризики серцево-судинних захворювань, дає направлення на аналізи, вираховує індекс маси тіла. Обов’язкові аналізи в цьому випадку: загальний холестерин, рівень цукру крові натще.

Огляд на туберкульоз є обов’язковим. Якщо людина кашляє більше 14 днів, необхідно пройти обстеження, здати аналізи, які визначає лікар. Кожен рік реєструють більше 25 тисяч випадків, але залишається не виявленим кожен 5-й випадок. Також часто бувають рецидиви захворювання.  

Чоловіки зобов’язані перевіряти передміхурову залозу, щоб знизити ризик появи раку. Сімейний лікар направляє жінок на мамографію, щоб проконтролювати, який стан грудної залози. Обстеження рекомендоване жінкам старшим 50 років. При наявності факторів ризику, мамографія проводиться з 40 років кожні 12 місяців.

Фактори ризику для розвитку раку грудей:

  1. У родичів було діагностоване захворювання молочної залози.
  2. Наявність мутації BRCA1 або 2.
  3. Народження дитини після 30 років.
  4. Проведення гормонозамісної терапії менопаузи.
  5. Зловживання тютюном, алкоголем.
  6. Ожиріння.
  7. Менопауза після 55 років.

Жінки та чоловіки у віці 50-75 років мають проходити тестування на колоректальний рак. Фактори ризику: запалення кишківника, наявність аденоматозних поліпів, поліпоз чи аналогічний вид раку у родичів. Таке обстеження повинно бути щороку.

Гарантований пакет послуг первинної медичної допомоги

Лікарі підкреслюють, що універсальний перелік досліджень відсутній. Це пов’язано з тим, що обстеження призначаються спеціалістом. Він приймає до уваги анамнез пацієнта, вік, інші показники. Перелік відрізняється у дітей, жінок та чоловіків різного віку.

Навіть якщо немає скарг на самопочуття, відвідувати сімейного лікаря або лікарку треба мінімум 1 раз на рік. 

Безкоштовні для пацієнта аналізи та обстеження, сплачені за кошт державного бюджету:

  1. Загальний холестерин, глюкоза крові, загальний аналіз сечі.
  2. ЗАК з лейкоцитарною формулою.
  3. Швидкий тест на вагітність.
  4. Швидкі тести на вірусні гепатити, на ВІЛ.
  5. Експрес-діагностика гострого інфаркту міокарда.

Також сімейний лікар чи лікарка вимірює тиск, робить ЕКГ, якщо є в цьому необхідність.

Нагадуємо, що дбайливо ставитися до свого організму потрібно кожен день, а не тільки 7 квітня. Бережіть себе та свою родину, відвідуючи сімейного лікаря та проходячи обстеження!

 

Матеріал підготовлено спільно з соціальною кампанією “Твій сімейний лікар”. Сайт та Facebook–сторінка проєкту.

Перейти до вмісту