Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Управління Держпраці Полтавщини інформує про додаткову відпустку, передбачену користувачам ПК

Сьогодні робота за компютером поширена у всіх сферах нашої діяльності і є невідємною частиною робочого процесу на багатьох підприємствах, в організаціях і установах.

Оскільки робота за компютером повязана з підвищеним зоровим і нервово-емоційним напруженням її віднесено до робіт з особливим характером праці, повідомили в Управлінні Держпраці у Полтавській області.

Працівникам, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах передбачено право на щорічну додаткову відпустку максимальної тривалості 4 календарних дні, згідно з поз. 58 розділу XXII “Загальні професії за всіма галузями господарства” Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97р. № 1290 (із змінами).

Ця позиція Списку поширюється на всіх працівників, які у своїй роботі застосовують персональний компютер, незалежно від займаної посади (професії) та виду монітору.

За пунктами 6 і 7 Порядку застосування названого Списку, затвердженого наказом Мінпраці України від 30.01.98р.№ 16, зареєстрованим у Мінюсті України 30.01.98р. за №57/2497 (із змінами), додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно до фактично відпрацьованого часу.

У розрахунок часу, що дає право працівникові на таку відпустку, зараховуються лише ті дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці (у даному випадку безпосередньо роботою за компютером) не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Статтею 8 Закону України “Про відпустки” передбачено, що конкретна тривалість такої відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Слід зауважити, що відповідно до статті 10 Закону України «Про відпустки», щорічна додаткова відпустка, передбачена статтею 7 та пунктами 1 і 2 частини першої статті 8 цього Закону, надається понад щорічну основну відпустку за однією підставою, обраною працівником. Порядок надання додаткової відпустки з кількох підстав встановлює Кабінет Міністрів України.

Перейти до вмісту