Ви тут:
Медицина Суспільство 

11 березня – Всесвітній день нирки

11 березня відзначається Всесвітній день нирки. Нирки — фільтри нашого організму. Основне їхнє завдання — виводити з крові токсини й зайву рідину. Нирки також допомагають підтримувати кислотно-лужний баланс, контролювати артеріальний тиск, виробляти еритроцити й підтримувати міцність кісток.
Захворювання нирок — “тихі вбивці”, які можуть значно вплинути на якість вашого життя. 

У Національній службі здоров’я нагадали, як піклуватись про нирки, щоб уникнути проблем зі здоров’ям та про маршрут пацієнта у випадку підозри на захворювання нирок.

Дотримуйтесь здорового способу життя:

– Відмовтесь від куріння. Це дозволить покращити мікроциркуляцію крові в нирках. Крім того, куріння підвищує ризик раку нирок. Чим довше та частіше ви курите – тим вищий ризик.

– Подбайте про свій раціон. Збалансоване харчування з мінімумом солі та цукру та контроль ваги допоможуть уникнути багатьох хронічних хвороб, у тому числі – і захворювань нирок.

– Не забувайте про воду. Адже профілактика ниркових захворювань обов’язково має включати в себе надходження в організм достатньої кількості чистої питної води (не мінеральної, не солодкої газованої). Пити треба регулярно, рівними порціями впродовж всього дня.

– Будьте фізично активними. Це сприяє нормалізації артеріального тиску та покращенню мікроциркуляцію крові в нирках.

– Періодично відвідуйте свого сімейного лікаря, навіть якщо не маєте скарг.
Регулярні візити до сімейного лікаря дозволять мати впевненість, що зі здоров’ям усе добре або ж виявити хворобу на ранній стадії.

У пакет безоплатних медичних послуг у лікаря первинної ланки входить:

– контроль артеріального тиску (нагадуємо, що високий артеріальний тиск є однією із найпоширеніших причин розвитку захворювань нирок);

– загальний аналіз крові та сечі, та інші.

“Зверніться відразу до свого сімейного лікаря, якщо виник дискомфорт чи біль в ділянці попереку і ви не знаєте його причини”, – радять у НСЗУ.

– На захворювання нирок може вказувати зміна забарвлення чи кількості сечі. Проте, ці ж симптоми можуть бути пов’язані і з іншими недугами. Саме тому потрібно звертатися до лікаря загальної практики, яким є ваш сімейний лікар, терапевт чи педіатр. А не одразу до вузького спеціаліста. Лікар первинної ланки огляне, проконсультує, за потреби призначить додаткові обстеження, або випише направлення до нефролога, уролога чи іншого спеціаліста.

Щоб потрапити на консультацію до спеціаліста, здати аналізи чи пройти обстеження, потрібно обрати заклад, який має договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу. А також з’ясувати, чи є у штаті відповідний фахівець та обладнання. Знайти медичний заклад, який надає амбулаторну допомогу за Програмою медичних гарантій, можна на сайті НСЗУ.

Перейти до вмісту