Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Освіта в локдаун: як школярам та вчителям налаштуватись на дистанційне навчання після канікул

За інформацією Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА, з 11 січня на Полтавщині у школярів відновлюється навчання.

Але з 8 січня в Україні триває локдаун. До 24 січня заборонено відвідувати заклади освіти, крім дитсадочків. У Міністерстві освіти і науки на період локдауну рекомендували школам продовжити канікули, або ж продовжити навчання у дистанційнму форматі.

Як налаштувати школярів на навчання після канікул

1. Вчителям не варто повторювати той навчальний матеріал, який вивчали до канікул. Учнів насамперед цікавить те, що робили однокласники під час канікул, а не заздалегідь підготовлений план уроків, тому варто дати дітям час повторно адаптуватися в колективі, пише 24 канал

2. Учням важливо поділитися враженнями не тільки з однокласниками, але й з авторитетними дорослими. Якщо більшість вільного часу діти проводили з батьками, то розповісти про канікули вчителю – хороша можливість відновити контакт та підвищити рівень довіри.

3. Вчителям не потрібно ставити завдання – написати твір про канікули. Розповідь про канікули не повинна бути формальною частиною навчального процесу, а тим паче не може бути оціненою вчителем.

4. На початку семестру не можна навантажувати учнів усім й відразу. У програмі уроків варто продумати кілька цікавих ігор, які допоможуть дітям час від часу відволікатися від конкретних завдань.

5. Дітям необхідно нагадати, чому взагалі треба вчити той чи інший предмет. В період після канікул як ніколи, варто вказувати на практичне, побутове застосування знань. Це допоможе школярам більше сконцентруватися й зацікавити навчальним процесом. На уроках фізики, наприклад, можна розповісти, яким чином мерехтять гірлянди, а на уроках біології – чому ялинка з часом висихає.

Читайте також: Скільки повинні тривати уроки під час онлайн-навчання: вимоги МОЗ

Оскільки діти навчаються вдома, то батькам потрібно допомогти дітям налаштуватись на навчання.

– Поговорити з дитиною про ситуацію, що склалася. Розповісти, чому школи закриті, і чому самоізоляція настільки важлива. Важливо донести, що ситуація серйозна, не посилаючись на паніку, пише сайт learning.ua.

Розпочинати ранок з активності. Рівень ранкової активності дає мозку сигнал про те, як провести свій день.

Знайти місце для навчання. Важливо, щоб у дитини був власний простір, де вона буде виконувати шкільні завдання і вивчати нове. Місце, яке буде налаштовувати її на навчальний процес.

Переодягатися в “навчальну форму”. Справа в тому, що навіть сам процес перевдягання буде налаштовувати нас на зміну діяльності. Одягаючи певний одяг, призначений для навчання, дитина зможе легше переключатися з ігор та домашніх справ на навчальний процес.

Заздалегідь нагадувати дитині про початок занять. Батьки радять повідомляти школяра, що через певний проміжок часу в нього розпочнуться заняття. Адже дітям (особливо молодшим школярам)важко відразу зосередитися на навчанні. 

Натомість, вчителям радять безпечно використовувати відеодзвінки, оскільки навчання відбувається онлайн через Skype, Hangouts, Zoom. 

1. Користуйтесь перевіреними вебресурсами

Для дистанційних уроків варто використовувати тільки перевірені ресурси за рекомендаціями закладів освіти або колег, які мали позитивний досвід використання, повідомляють у МОН.

2. Слідкуйте за власним зовнішнім виглядом

Зовнішній вигляд не менш важливий як під час онлайн-уроків, так і під час оффлайн-навчання. Тому обирайте звичне вбрання для роботи в онлайн-форматі.

3. Обирайте відповідний фон для навчання

Слідкуйте за фоном під час відеодзвінків. На фоні не має бути сторонніх предметів, що надавали б особисту інформацію (ім’я, прізвище, особисті фото, сертифікати та інше).

4. Дотримуйтесь правил ефективної комунікації

Навчання онлайн – це точно про нові технології та здобуття знань у новому форматі. Намагайтеся прислухатися до учнів та отримувати зворотній зв’язок щодо уроків. У такий спосіб ви зможете «чути» один одного та краще працювати над матеріалами.

5. Встановлюйте власні правила під час онлайн-уроків.

Під час онлайн-навчання має бути дисципліна така ж, як і під час уроків оффлайн. Тому рекомендуємо створити власні правила для уроків: підключатися до уроків без запізнення, вмикати камеру, активно обговорювати завдання, вдягатися, як і на навчання оффлайн, тощо.

Нагадаємо, для дистанційного навчання Міністерство освіти і науки України розробило нову платформу “Всеукраїнська школа онлайн” –  E-SCHOOL.net.ua.

Така платформа розрахована на навчання учнів середньої та старшої школи, там завантажені матеріалами, які пройшли експертизу та відповідають державним освітнім стандартам. Платформа доступна для учнів 5-11 класів. Навчальні матеріали розміщені з 18 предметів: історії України, алгебри, алгебри і початки аналізу, англійська мова, біології, біології й екології, всесвітньої історії, географії, геометрії, зарубіжної літератури, математики, мистецтва, основ правознавства, природознавства, української літератури, української мови, фізики й хімії.

Перейти до вмісту