Ви тут:
Відео Освіта Полтавщина Суспільство 

У Полтаві музей авіації і космонавтики подарував до 90-річчя вишу віртуальну екскурсію

Полтавський музей авіації і космонавтики привітав Національний університет “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка” з 90-річчям та подарував віртуальну екскурсію експозиційними залами.

Там представлені унікальні експонати з особистої колекції відомого вченого, чиє ім’я носить університет, повідомляють у пресслужбі навчального закладу.

Знімали екскурсію і готували відео студенти Навчально-наукового інституту нафти та газу – Данислав Романенко (група 101-НГ) та Артем Соснін (група 201-НТ).

Завідувач Полтавського музею авіації і космонавтики Андрій Пушкарєв привітав науково – педагогічний і студентський колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з нагоди 90 – річчя та відкрив віртуальну екскурсію, яку співробітники музею підготували для викладачів і студентів університету.

Мандрівку затишними музейними залами провели наукові співробітники Полтавського музею авіації і космонавтики, які поділилися історіями про чималу кількість експозицій, присвячених розвитку авіації та ракетобудування на Полтавщині. Фондові колекції налічують майже 4 тисячі експонатів, понад 10 тисяч архівних матеріалів, зібрані бібліотека, негатека, відео та інші матеріали. Серед експонатів основного фонду – предмети, що становлять значну історичну цінність. Окреме місце в експозиції належить речам, пов’язаних з життям та науковою діяльністю відомого полтавця Юрія Кондратюка (Олекcандра Шаргея), ім’я якого гордо носить Полтавська політехніка.

Читайте також: Святкування 90-річчя полтавського університету відбудеться в онлайн-форматі

Віртуальний тур розпочався з залу “Від атласу зоряного неба до “Морського старту”, де відвідувачі можуть ознайомитися з першим технологічним зразком штучного супутника Землі, створеним за ініціативи житомирянина, авіаконструктора Сергія Корольова. Експонат відтворює точні розміри першого супутника планети, який був запущений четвертого жовтня 1957 року з казахського космодрому Байконур. Мав вагу близько 80 кілограм та кулеподібну форму, з вмонтованими радіопередавачами. Він здійснив 1400 обертів навколо нашої планети та згорів у щільних атмосферних шарах у грудні 1957 року. Перші музейні експонати з особистої колекції передав академік, геніальний вчений, конструктор, одесит Валентин Глушко – ініціатор створення музею авіації і космонавтики у Полтаві.

Своєрідною “родзинкою” музею є земна куля – подарунок полтавських авіаторів. На ній точками відмічені стартові майданчики, з яких здійснювали політ космічні апарати, штучні супутники та пристрої.

Друга зала присвячена винахідникам, першовідкривачам у сфері повітроплавання, авіації та ракетобудування, зокрема “ракетному генералу”, батьку української ракетної зброї Олександру Засядьку. В музеї експонуються два види ракет, розроблених винахідником – запалювальної та фугасної (або гранатної).

Старший науковий співробітник музею, автор туристичного маршруту «Полтавська Кондратюкіана», презентованого влітку 2020 року, Владлен Орлов розповів про унікальну постать і історії теоретичної космонавтики – відомого полтавця зі світовим ім’ям Юрія Кондратюка.


Перейти до вмісту