Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

“Громади хочуть позбавити зарахування акцизу з пального до місцевого бюджету”, – Полтавське відділення Асоціації міст України

Представники Асоціації міст України звернулися до Президента України, Голови Верховної Ради України, голів депутатських фракцій та груп з вимогою підтримати збереження на постійній основі зарахування до доходів загального фонду бюджетів місцевого самоврядування 13,44 % акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального.

“Мільйони гривень можуть втратити територіальні громади Полтавщини, якщо їх позбавлять акцизу на пальне. А загалом 7,5 мільярдів гривень втратять громади в Україні, якщо в них відберуть в наступному році акциз на пальне”, – повідомляє Полтавське регіональне відділення Асоціації міст України.

Українські громади – села, селища, міста – занепокоєні тим, що у нещодавно прийнятих Верховною Радою України законах про підтримку підприємців на 2021 рік така підтримка передбачена за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Зокрема, з наступного року припиняється зарахування до місцевих бюджетів частини (13,44%) акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального. Внаслідок такого рішення громади втратять 7,5 млрд гривень.

“Для деяких громад акцизний податок – це важлива та суттєва частина доходу до бюджету. Завдяки отриманим грошам з цього податку, вони можуть ремонтувати дороги та школи, допомагати медичним закладам, зокрема забезпечувати лікарні таким необхідним кисневим концентратом. Не виняток і Полтавська область. Приміром, Оржицька територіальна громада недоотримає до бюджету 3 мільйони гривень, якщо скасують місцевий акциз на пальне, а це – ремонт однієї дороги між населеними пунктами або дитячого садка”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Полтавська обласна рада на сесії звернулася до Уряду та Верховної Ради України пропозицією не скасовувати відрахування до місцевих бюджетів частини акцизного податку з виробленого в Україні пального та частини акцизного податку з ввезеного пального на митну територію України.

Перейти до вмісту