Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

20 листопада – Всесвітній день дитини та Міжнародний день педіатра

При введенні Всесвітнього дня дитини в 1954 році Генасамблея ООН рекомендувала саме таким чином відзначати цей день. Уряд країни може сам вирішувати, яку дату обрати, а загальне святкування допоможе зміцнити солідарність і співробітництво між націями.

20 листопада обрали, тому що в цей же день в 1959 році асамблея прийняла Декларацію прав дитини. В 1989 році – Конвенцію про права дитини.Для батьків головне, щоб їхня дитина росла здоровою. І саме педіатр з першої миті життя малюка починає за це дбати.

Також 20 листопада дитячі лікарі святкують свій професійний день. Відзначати його почали у 1954 році. Свято впровадили за рекомендацією Генеральної асамблеї ООН. Відзначають свято наразі у 130 країнах. У цей день лунають вітання усім лікарям, які допомагають діткам рости здоровими.

Робота дитячого лікаря полягає не тільки в лікуванні, а насамперед у допомозі батькам зберегти здоров’я малюка. З ним радяться, як правильно доглядати за дитиною та оберігати від усіляких захворювань.

Завдяки розвитку педіатричної науки і дитячої охорони здоров’я різко знизилася дитяча смертність, значно зменшилася захворюваність та летальність від окремих захворювань, поліпшився фізичний розвиток дітей. На сьогодні педіатрія охоплює вчення не лише про хвору, але й про здорову дитину. Сучасна педіатрія має на меті попередити захворювання, чи звести до мінімуму наслідки вже існуючого. Педіатр консультує батьків з приводу того, як виростити малюка максимально здоровим. Веде дитину аж до її повноліття.

Перейти до вмісту